A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, v njej pa postregli s tremi poticami.
Kokosova potica
Za testo:
500 g moke
5 g rumenjakov
83 g sladkorja
83 g masla
41 g kakava
42 g kvasa
250 g mleka
sol
rum
vaniljin sladkor
Za nadev:
330 g kokosove moke
160 g sladkorja
400 g sladke smetane
120 g jajc
vaniljin sladkor
rum
Za posip:
sladkor v prahu
Priprava:
Za testo moko in kakav presejemo v skledo.
Na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.
Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor, dišave in dobro premešamo.
Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.
Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati, da podvoji prostornino.
Medtem za nadev zmešamo kokosovo moko, polovico sladkorja in sladko smetano ter zavremo.
Ko se zmes ohladi, dodamo vaniljin sladkor, rum in rumenjake.
Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg in ga vmešamo v zmes za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo 4 mm debelo.
Enakomerno ga namažemo z nadevom in tesno zavijemo.
Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.
Pustimo jo vzhajati, da se prostornina podvoji.
Pečemo pri 170 ˚C 40-45 minut.
Po peki potico skupaj z modelom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.
Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.