Zanimivosti

Kokosova potica - najboljša praznična potica!

Revija Majin božič
19. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Ni praznikov brez potice in ni gospodinje, ne gospodinjca, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju lotil peke te tradicionalne slovenske sladice.

KRUHarije & CUKRnije
Kokosova potica

A kako začeti, nadaljevati in končati, da bo testo ravno prav vzhajalo, da bo nadev bogat, končni izdelek pa brez lukenj in drugih nerodnosti, ki se rade zgodijo neveščim rokam?! Odgovor na to vprašanje je preprost - tako, da se učimo od tistih, ki so mojstri na področju sladke peke. In prav takšne najdemo v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer izkušeni profesorji učijo dijake sladke peke. Tudi za to, da bi svoje znanje delili še z drugimi, so lani izdali kuharsko knjigo KRUHarije & CUKRnije, v njej pa postregli s tremi poticami. 

Kokosova potica 

Za testo:
500 g moke
5 g rumenjakov
83 g sladkorja
83 g masla
41 g kakava
42 g kvasa
250 g mleka
sol
rum
vaniljin sladkor

Za nadev:
330 g kokosove moke
160 g sladkorja
400 g sladke smetane
120 g jajc
vaniljin sladkor
rum

Za posip:
sladkor v prahu

Priprava:

Za testo moko in kakav presejemo v skledo.
Na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas.
Mleko in maslo segrejemo do 38 °C, dodamo rumenjake, sladkor, dišave in dobro premešamo.
Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo.
Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati, da podvoji prostornino.
Medtem za nadev zmešamo kokosovo moko, polovico sladkorja in sladko smetano ter zavremo.
Ko se zmes ohladi, dodamo vaniljin sladkor, rum in rumenjake.
Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg in ga vmešamo v zmes za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo 4 mm debelo.
Enakomerno ga namažemo z nadevom in tesno zavijemo.
Potico položimo v pomaščen model in večkrat prebodemo.
Pustimo jo vzhajati, da se prostornina podvoji.
Pečemo pri 170 ˚C 40-45 minut.
Po peki potico skupaj z modelom obrnemo. Po 15 minutah model odstranimo.
Potico pustimo, da se ohladi, nato jo posujemo s sladkorjem v prahu.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov