Zanimivosti

Brez mesa: rižota z bučo in brusnicami

M. O. Ž., Maja
12. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Riž je rad v dobri družbi, in ker pri tem ni prav izbirčen, ga lahko postrežemo na 101 način.

Revija Maja
Rižota brez mesa

Rižota z bučo in brusnicami

Sestavine za 4 osebe:
300 g italijanskega riža za rižote
300 g očiščene buče (maslenke, muškatne ali hokaido)
300 g peteršiljeve korenine (lahko nadomestimo z gomoljno zeleno)
2 manjši beli čebuli
1 strok česna
2 žlici olivnega olja
2 žlici masla
1 l čiste zelenjavne juhe
100 ml belega vina
sol in poper
6 vejic peteršilja
50 g suhih brusnic
2 žlici naribane pomarančne lupinice
100 g nastrganega parmezana

Priprava:
1. Bučo in peteršiljevo korenino olupimo in narežemo na kockice, čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Juho zavremo.
2. V posodi na žlici olja in žlici masla najprej pražimo in mešamo čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo približno polovico kockic buče in peteršiljeve korenine, premešamo, dodamo še riž in prilijemo vino. Premešamo, da alkohol izpari, nato prilijemo samo toliko vrele juhe, da ta riž komaj prekrije.
3. Delno pokrito kuhamo približno 20 minut, vmes večkrat premešamo in postopoma prilivamo juho, da je riž ves čas vlažen. Medtem v ponvi na žlici olja in žlici masla 10 minut pražimo in mešamo drugi del kockic buče in peteršiljeve korenine, solimo in popramo. Peteršilj in brusnice nasekljamo in zmešamo s pomarančno lupinico.
4. Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, rižoto odstavimo in vmešamo približno polovico parmezana. Rižoto razdelimo na krožnike, na vrh damo popraženo zelenjavo, potresemo z peteršiljem in brusnicami ter nazadnje še s preostalim parmezanom in takoj postrežemo.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.