Zanimivosti

Preproste sestavine, okusno kosilo

P. R, Novice Svet24
8. 12. 2018, 11.01
Deli članek:

Glavno jed bomo danes pripravili hitro, navdušila pa bo predvsem najmlajše člane našega omizja. Domače in kakovostne hrenovke vedno prikradejo nasmeh na obraz, v družbi korenčkovega pireja pa so še slajše.

Revija Maja
Perutninske hrenovke na korenčkovem pireju

Hrenovke s pirejem iz korenčka

Sestavine:

4 perutninske hrenovke
650 g moknatega krompirja
1 kg korenja
1 zelenjavna jušna kocka
40 g masla
1 žlica škroba za zgoščevanje
1 ščepec muškatnega oreščka
sol in poper
3 žlice sesekljanega svežega peteršilja

Priprava:

  1. Krompir in korenje olupimo, narežemo na manjše kocke, stresemo v posodo, prilijemo tri decilitre vode, dodamo nadrobljeno jušno kocko, zavremo in kuhamo tako dolgo, da se zmehča.
  2. Krompir in korenje zmečkamo, pireju primešamo maslo in škrob, začinimo ga s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter primešamo dve žlici peteršilja. Hrenovke skuhamo. Pire razdelimo na krožnike, na vsakega damo hrenovko in potresemo s preostalim peteršiljem.

Fižolova solata z orehi

Dreamstime
Fižolova solata z orehi

Sestavine:

70 dag kuhanega rjavega fižola (lahko tudi iz konzerve)
20 dag zmletih orehov
šopek koriandra
kis od vloženih kumaric

Priprava:

  1. Fižol pomešamo z orehi in sesekljanim koriandrom, prelijemo s pol kozarčka vrele vode, premešamo, nato dodamo še nekaj žlic kisa, sol in poper.
  2. Solata mora počivati nekaj ur, je pa zelo nasitna in zadostuje za samostojen obrok. In še namig: solato lahko tudi zmeljemo in uporabimo za okusen namaz.

Vaniljeva skuta z malinami

Revija Maja
Vaniljeva skuta z malinami

Sestavine:

1/2 zavoja vaniljevega pudinga v prahu
250 ml mleka
250 g skute
100 g sladkorja
5 žlic pomarančnega soka
1 strok vanilje
250 g malin
6 otroških piškotov

Priprava:

  1. Vaniljev puding pripravimo z mlekom in sladkorjem po navodilih na zavojčku. Kuhanega zlijemo v skodelico in pokrijemo s prozorno folijo. Postavimo na hladno.
  2. Skuto zmešamo s sladkorjem, pomarančnim sokom in sredico vaniljevega stroka. Vmešamo v ohlajen puding.
  3. Maline naložimo na dno visokih kozarcev, piškote nalomimo na koščke in jih potresemo po malinah. Nazadnje prilijemo vaniljevo kremo. Postavimo za eno uro na hladno in postrežemo.
    Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 281, 6. 12. 2018.