Hrenovke s pirejem iz korenčka
Sestavine:
4 perutninske hrenovke
650 g moknatega krompirja
1 kg korenja
1 zelenjavna jušna kocka
40 g masla
1 žlica škroba za zgoščevanje
1 ščepec muškatnega oreščka
sol in poper
3 žlice sesekljanega svežega peteršilja
Priprava:
- Krompir in korenje olupimo, narežemo na manjše kocke, stresemo v posodo, prilijemo tri decilitre vode, dodamo nadrobljeno jušno kocko, zavremo in kuhamo tako dolgo, da se zmehča.
- Krompir in korenje zmečkamo, pireju primešamo maslo in škrob, začinimo ga s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter primešamo dve žlici peteršilja. Hrenovke skuhamo. Pire razdelimo na krožnike, na vsakega damo hrenovko in potresemo s preostalim peteršiljem.
Fižolova solata z orehi
Sestavine:
70 dag kuhanega rjavega fižola (lahko tudi iz konzerve)
20 dag zmletih orehov
šopek koriandra
kis od vloženih kumaric
Priprava:
- Fižol pomešamo z orehi in sesekljanim koriandrom, prelijemo s pol kozarčka vrele vode, premešamo, nato dodamo še nekaj žlic kisa, sol in poper.
- Solata mora počivati nekaj ur, je pa zelo nasitna in zadostuje za samostojen obrok. In še namig: solato lahko tudi zmeljemo in uporabimo za okusen namaz.
Vaniljeva skuta z malinami
Sestavine:
1/2 zavoja vaniljevega pudinga v prahu
250 ml mleka
250 g skute
100 g sladkorja
5 žlic pomarančnega soka
1 strok vanilje
250 g malin
6 otroških piškotov
Priprava:
- Vaniljev puding pripravimo z mlekom in sladkorjem po navodilih na zavojčku. Kuhanega zlijemo v skodelico in pokrijemo s prozorno folijo. Postavimo na hladno.
- Skuto zmešamo s sladkorjem, pomarančnim sokom in sredico vaniljevega stroka. Vmešamo v ohlajen puding.
- Maline naložimo na dno visokih kozarcev, piškote nalomimo na koščke in jih potresemo po malinah. Nazadnje prilijemo vaniljevo kremo. Postavimo za eno uro na hladno in postrežemo.
Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 281, 6. 12. 2018.