Zanimivosti

Kako pripraviti univerzalno testo za krhke piškote?

Vera Simončič, Majin božič
7. 12. 2018, 16.01
Deli članek:

Praznična peka. Za vas smo pripravili recept za univerzalno testo za krhke piškote.

Revija Maja
Masleni piškoti

Univerzalno testo za krhke piškote
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
ščep vanilje v prahu ali 1 vaniljin sladkor
ščepec soli

Na delovno površino na kupček presejte moko, sladkor v prahu, vaniljo in sol. V sredini naredite jamico in vanjo dajte rumenjaka. Okoli kupčka razporedite na kocke narezano maslo. Vse skupaj na hitro zgnetite v gladko in mehko testo.

Testo zavijte v prozorno folijo in za najmanj eno uro postavite v hladilnik. Nato ga na pomokani delovni površini ali med plastema prozorne folije razvaljajte približno 3 mm debelo.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Pekače obložite s papirjem za peko.

Iz testa z modelčki izrežite piškote in jih položite na pekač. V ogreti pečici jih pecite od 8 do 12 minut. Piškoti so pečeni, ko začnejo rahlo spreminjati barvo. Zato jih med peko večkrat preverite.

Piškote iz pekača prestavite na rešetko in popolnoma ohladite.

Čokoladni piškoti: Dve žlici moke nadomestite z dvema žlicama kakava v prahu. Ohlajene piškote pomočite v stopljeno čokolado.

Piškoti z oreščki: Do 100 g moke zamenjajte z mletimi oreščki (orehi, lešniki, mandlji, kokos …). Pomočite jih v stopljeno čokolado in posujte s sesekljanimi oreščki ali kokosom.

Limonini/pomarančni piškoti: V testo zamešajte žličko naribane limonine/pomarančne lupinice in en rumenjak nadomestite z žlico limoninega/pomarančnega soka. Piškote lahko še premažete z limonino glazuro (sladkor v prahu zmešajte z malce limoninega soka v gosto zmes) in okrasite s trakovi kandirane limonine lupinice.

Piškote lahko tudi lepite po dva skupaj s čokoladnim ali marmeladnim nadevom ali pa jih okrasite z limonino ali kraljevo glazuro.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.