Majin nasvet
Pečena jabolka bodo hitro pečena, iz pečice pa jih boste lahko postavili takoj na mizo, če jih boste pripravili v glinenem pekaču. Pokrov je treba pred peko namočiti v vodi, potem pa postaviti v mrzlo pečico. Ko se ta ogreje na 200 stopinj, je jabolko pečeno v pol ure. V mikrovalovni pečici bo čas priprave še mnogo krajši - pri moči segrevanja od 350 do 400 vatov le od tri do pet minut. Jabolka pred tem ne pozabite večkrat prebosti z vilicami.
40 minut
Z marcipanom
Sestavine za 4 osebe:
4 jabolka
50 g suhih brusnic
50 g ovsenih kosmičev za kašo
50 g marcipana
1 žlička cimeta
2 žlici stopljenega masla
kisla smetana ali grški jogurt
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Jabolka razpolovimo in izdolbemo sredico.
2. Sredico sesekljamo in ji dodamo brusnice, ki smo jih na grobo zrezali, ovsene kosmiče, narezan marcipan in cimet. Prilijemo stopljeno maslo in z nadevom napolnimo polovičke jabolk.
3. Jabolka postavimo na pekač in pečemo 25 minut. Postrežemo s kislo smetano ali grškim jogurtom.
45 minut
Z orehi
Sestavine za 4 osebe:
4 jabolka
40 g orehovih jedrc
4 otroški piškoti
1 žlica rozin
4 žlice jabolčnega soka
1 ščepec cimeta
Priprava:
4. Jabolka odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške. Odprtino z nožem malce razširimo, da bo prostor za nadev.
5. Sesekljamo orehe in jim dodamo nadrobljene piškote, rozine, jabolčni sok in cimet.
6. Z nadevom napolnimo jabolka. Postavimo jih na pekač in pečemo 25 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo z vaniljevo omako s pomarančo.
25 minut
Z lešniki
Sestavine za 1 osebo:
1 kislo jabolko
25 g mletih lešnikov
1 žlica otrobov
1 žlica mleka
2 žlički kutinove marmelade
1 ščepec cimeta
Priprava:
1. Jabolko odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške. Odprtino z nožem malce razširimo, da bo prostor za nadev.
2. Mlete lešnike zmešamo z otrobi in mlekom. Osladimo z marmelado in dodamo cimet.
3. Jabolko napolnimo z nadevom. Postavimo ga na pekač in pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.
Več lahko preberete v novi številki revije Maja!
Revijo Maja lahko prelistate tudi na spletu!