Zanimivosti

Slano in sladko z bučami

M.Ž.
14. 11. 2018, 17.00
Deli članek:

Ste vedeli, da buče lahko uporabimo tako za slano glavno jed, kot za pripravo okusnih sladic?

Goldbergimages
vaflji

Buče se nam v pozni jeseni ponujajo kar same. Občudujemo jih v čudovitih dekoracijah, okušamo v raznovrstnih jedeh. Njihova mehka sredica je zelo aromatična in odlična za pripravo slanih in sladkih jedi. Če še niste opravili s predsodki, ki so nekdaj buče umeščali med drugorazredno hrano, je zdaj čas, da to zelenjavo umestite na svoj jedilnik.

Polnjena buča

Sestavine za 4 osebe:

1 buča hokaido

200 g rjavih šampinjonov

400 g naribanega korenja

1 por

1 zelena paprika

2 žlici olja

100 g sladke koruze

200 g riža basmati

400 g sirnega namaza z zelišči

2 jajci

300 ml vode

150 g naribanega sira

pinjole in sončnična semena

Depositphotos
polnjena buča

 Priprava:

1. Riž skuhamo po navodilu z embalaže in počakamo, da se ohladi. Medtem očistimo in narežemo šampinjone, por in papriko. 

2. Zelenjavo popražimo na olju v ponvi, dodamo koruzo ter ostrgano in naribano korenje. Po nekaj minutah odstavimo z ognja.  

3. Bučo prepolovimo, odstranimo semena in izdolbemo nekaj sredice, da dobimo dovolj prostora za nadev.

4. V skledi zmešamo zeliščni namaz z jajci in vodo. Začinimo s soljo in poprom, po želji lahko tudi s čilijem, ingverjem ali kurkumo.

5. Zelenjavno mešanico in riž dodamo omaki, premešamo in napolnimo bučni polovici. Potresemo s sirom in semeni. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 150 stopinj.

Pražena bučna juha

Sestavine za 4 osebe:

1 kg buče (npr. hokaido)

2 žlički olivnega olja

morska sol

2 žlički masla

1 čebula

1 žlička ingverja v prahu

3 stroki česna

1 l zelenjavne jušne osnove

125 ml jabolčnika

1 šopek listov zelene

4 žajbljevi listi

1 cimetova palčka

3 nageljnove žbice

125 g kisle smetane

muškatni orešček

sol, poper

cimet v prahu

peteršilj

StockFood
juha

 Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Buči odstranimo semena in jo razrežemo na 5 cm široke krhlje. Pokapljamo jih z olivnim oljem, rahlo posolimo in položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečemo od 25 do 30 minut.

2. Medtem v loncu razpustimo maslo. Dodamo olupljeno in sesekljano čebulo, sol in med mešanjem pražimo 2 minuti. Primešamo ingver ter olupljen in sesekljan česen, znižamo temperaturo in vse skupaj pokrito dušimo 15 minut. Vmes večkrat premešamo.  

3. Zalijemo z jušno osnovo in jabolčnikom ter dodamo še popečene bučne krhlje.

4. Juho ukašimo s paličnim mešalnikom, dodamo zeliščni šopek (listi zelene, žajbelj, cimetova palčka in nageljnove žbice), zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 20 minut. Nato odstranimo zeliščni šopek.

5. V skledi zmešamo kislo smetano z malo muškatnega oreščka, popra in cimeta. Začinimo s soljo in postrežemo k juhi. Po želji jo potresemo še s peteršiljem in cimetom.

Sladek bučni narastek

Sestavine za 6 oseb:

200 g muškatne buče

100 g mandljevih piškotov (Amaretti)

maslo in sladkor za modelčke

100 g masla

4 jajca

3 žlice moke

sol

75 g sladkorja

sladkor v prahu

StockFood
narastek

 Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Bučo olupimo in na drobno nakockamo, piškote zdrobimo, modelčke za narastke namastimo in potresemo s sladkorjem. Globok pekač obložimo s papirjem za peko.  

2. Ločimo rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepemo, mu dodamo moko ter med mešanjem drugega za drugim še rumenjake. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg, pri čemer postopoma dodajamo sladkor. Bučo in piškote previdno vmešamo v masleno zmes, nazadnje dodamo sneg.

3. V pripravljen globok pekač nalijemo toliko vrele vode, da bo segala do tretjine modelov za narastke. Zmes vlijemo v šest modelov in jih postavimo v vodno kopel. Pekač nato previdno potisnemo v pečico in pečemo 20 minut.

4. Pečene narastke potresemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

Bučni vaflji s sirom in drobnjakom

Sestavine za 4 osebe:

200 g buče hokaido

75 g ementalca

75 g mehkega masla

4 jajca

150 g moke

1/2 čajne žličke pecilnega praška

80 ml mineralne vode

1 šopek drobnjaka

1 čajna žlička limoninega soka

200 g kisle smetane

malo olja

sol, poper

muškatni orešček

 Priprava:

1.     Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na kocke. Narežemo tudi sir. Maslo penasto zmešamo s ščepcem soli, nato pa drugo za drugim med mešanjem dodajamo jajca.

2.     Bučo in sir stresemo v jajčno mešanico, potresemo z moko in pecilnim praškom ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo toliko mineralne vode (50-80 ml), da dobimo gladko tekoče testo.

3.       Pekač za vaflje segrejemo in premažemo z oljem. Drugega za drugim spečemo vaflje.

4.       Drobnjak umijemo, osušimo in sesekljamo. S ščepcem soli in limoninim sokom ga zamešamo v kislo smetano. Postrežemo k vafljem.

Več sezonskih receptov in veliko drugih vsebin o zdravju, lepoti in dobrem počutju najdete v reviji Maja!

Revijo Maja lahko prelistate tudi na spletu!