Zanimivosti

To je božanska sladica za vse ljubitelje sliv!

M. S., Maja
9. 9. 2018, 16.01
Deli članek:

Slive spadajo v družino rožnic in nas osrečujejo s sladko-kislim okusom kar v dva tisoč različicah po vsem svetu. Najboljše so sveže nabrane in po tem, ko jih odtrgamo z veje, ne zorijo več. Iz njih pripravljamo marmelade, pečemo sladice in kuhamo žganje.

Revija Maja
Slivove pokrite pite.

Male slivove pokrite pite

100 minut

Sestavine za 12 pit:
500 g moke
100 g sladkorja
1 ščepec soli
3 rumenjaki
250 g hladnega masla
200 g makovega nadeva (pripravljena mešanica)
2 žlici ruma
2 žlici slivove marmelade
600 g sliv
2 lončka smetane
maslo za pekač

Preberite tudi: Burgerji z omako guakamole. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Za testo zmešamo moko, sladkor, sol, dva rumenjaka, dodamo na koščke narezano maslo in zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v folijo in postavimo na hladno za pol ure.

2. Pekač za mafine namažemo z maslom. Makov nadev zmešamo z rumom in slivovo marmelado. Slive umijemo, razkoščičimo in narežemo na četrtine.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo na pomokani površini od 3 do 4 mm na tanko. Izrežemo dvanajst krogov s premerom 7 cm in prav toliko krogov s premerom 10 cm.

4. Večje testene kroge položimo v pekač, rahlo pritisnemo ob dno, v vdolbine odmerimo po žlico nadeva. Dodamo še slive in pokrijemo z manjšim krogom. Robove staknemo skupaj.

5. Rumenjak zmešamo s smetano in s tem premažemo pokrove pit. Iz preostalega testa naredimo okraske za vrhnji del.

6. Pite pečemo pol ure. Ko so pečene, jih vzamemo iz pečice in počakamo še 10 minut, preden jih vzamemo iz pekača.