Pita s čebulo in sirom
Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine za testo: 300 g moke, žlička (20 g) suhega kvasa, 150 ml mlačne vode, 50 g soli; nadev: 4 srednje velike bele čebule, 100 g edamca, 3 žlice naribanega trdega sira, oljčno olje, sol, poper, origano, svež peteršilj
Preberite tudi: Vedno čudovita slana pita. Kliknite TUKAJ!
Priprava: Moko presejemo v skledo, primešamo ji suhi kvas in prilijemo soljeno mlačno vodo. Zgnetemo mehko testo, po potrebi dodamo še nekaj moke. Testo naj v pokriti skledi vzhaja nekaj ur, najbolje čez noč v hladilniku. Pripravimo nadev: čebulo narežemo na tanke rezine, damo jih v skledo in solimo, da se nekoliko zmehčajo. Edamec grobo naribamo. Testo še enkrat pregnetemo in z njim obložimo okrogel pekač. Oblikujemo rob, kot bi pripravljali pico. Obložimo ga z obema vrstama sira, nato še s čebulo, pokapljamo z oljem in začinimo. Pito pečemo 40 minut v pečici, segreti na 180 stopinj, ali toliko, da testo dobi lepo zapečen rob.