Zanimivosti

Ta teden kuhamo s harfistko in pevko Astrid Kljun

Lara Paukovič, Zvezde
22. 8. 2018, 11.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njeno najljubšo jed pripravite bolje?

Osebni arhiv
Astrid Kljun

Nedeljsko kosilo malo drugače

Talentirana mlada glasbenica Astrid Kljun hrano obožuje skoraj tako kot glasbo. »Najraje kuham za ljudi, ki me imajo radi. Različne družbe mi dajejo navdih za različne sestavine, glavna sestavina hrane pa je zavedanje, da lahko ljudem tudi na tak način izkažeš ljubezen.« Za bralce Zvezd je izbrala svoje najljubše nedeljsko kosilo, prirejen recept iz svojega otroštva. Natančnih sestavin ni, ker kuha po navdihu, poleg tega pa so odvisne tudi od tega, za koliko ljudi pripravljaš jed.

Preberite tudi: Osvežite se s kokosovo vodo z ananasom. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

Na kolobarje narežite bučke in sladek krompir, nato pa z njimi izmenično zapolnite dno srednje velikega pekača. V drugo plast dodajte na kolobarje narezana sočna jabolka, potresite s soljo in rožmarinom, nato pa vse skupaj postavite na dno pečice. Pecite na 190 stopinj Celzija (ventilatorska pečica). Ko je mešanica dišeče zapečena, prelijte z omako iz olivnega olja, zeliščne soli, kajenskega popra in drobnjaka. Pekač znova postavite v pečico. Po približno desetih minutah ga vzemite ven in med vrstice postavite na kvadratke narezan kozji sir. Mešanico vrnite v pečico. Ko se stopi, jo vzemite ven in prelijte z omako, ki ste jo pripravili iz dveh dobro premešanih malih kislih smetan, zeliščne soli, sveže bazilike in rožmarina, drobnjaka, rdeče paprike v prahu ter ene do dveh velikih žlic olivnega olja. Ko mešanico prelijete z omako, vanjo vtrite še na lističe narezane mandlje, ki ne smejo biti izpostavljeni, da se ne zažgejo. Vse to postavite v pečico za nekaj minut, da se omaka zgosti, nato na debelo potresite z naribanim parmezanom. Postavite v pečico in počakajte, da se parmezan hrustljavo zapeče.

Opisano prilogo postrezite h glavni jedi: na olivnem olju popražite česen, posolite in popoprajte; ko zadiši, zalijte s sojino omako. Dodajte pistacije, narezane suhe slive in na drobno narezanega piščanca. Premešajte in podušite. Zalijte s cabernet sauvignonom in dodajte na drobno narezan kozji sir. Podušite. Premešajte in postavite v pečico za deset minut, nato pa gratinirajte s parmezanom.