Pečeni koromač
Gomolje koromača zrežemo na pol prsta debele rezine, ki se morajo pri korenu držati skupaj, in z obeh strani na hitro opečemo na žaru. Solimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem.
Zelenjavni šopki
Potrebujemo srednje velike bučke in rdečo papriko, olje in začimbe.
Bučke narežemo na tanke podolžne rezine in jih nasolimo, da postanejo voljne. Papriko zrežemo na pramene. Vzamemo po tri do štiri koščke paprike, jih ovijemo z rezino bučke in spnemo z zobotrebcem. Zvitke damo na pladenj, jih potresemo s svežim sesekljanim žajbljem in rožmarinom, solimo in prelijemo z mešanico olja in kisa. Pustimo, da se vsaj eno uro marinirajo, nato jih spečemo na žaru in znova prelijemo z marinado.
Preberite tudi: Poletna osvežitev z jabolčno-cimetovo vodo. Kliknite TUKAJ!
Jajčevci
Jajčevci dobijo šele na žaru svoj pravi okus. Potrebujemo mlade jajčevce, ki ne grenijo. Lupiti jih ni treba, zrežemo jih na tanke rezine. Na hitro jih opečemo na žaru, rahlo solimo in pokapljamo z oljčnim oljem ter takoj pojemo. Del jajčevcev pa prelijemo z mešanico sesekljanega česna, peteršilja, oljčnega olja in žlico balzamičnega kisa. V hladilniku jih lahko hranimo tri dni.
Paradižnik v foliji
Paradižnik se ne posreči, če ga premikamo sem ter tja po rešetki, zato je treba uporabiti aluminijasto folijo. Majhne zrele, vendar še trde paradižnike umijemo, izrežemo peclje in jih križno zarežemo. V zarezo damo malo soli in popra ter vejico rožmarina. Iz folije naredimo skledico ali gnezdo, vanj položimo od tri do štiri paradižnike in pečemo na močnem ognju, vmes jih obrnemo.
Radič na žaru
Običajno pečemo treviški radič, dober bo pa tudi vsak drug rdeč, pa tudi čvrsti rumeni vitlof.
Radič razrežemo na četrtine – tako da se listi zgoraj ob korenu držijo skupaj. Splaknemo ga, otresemo in damo na hitro na žar, nato ga zložimo v skledo, solimo in popramo, potresemo s česnom, prelijemo z malo olja in kozarcem terana in dobro premešamo.
Zelenjavna nabodala
Potrebujemo šampinjone ali čvrste gozdne gobe, papriko, bučke, koromač in paradižnik češnjevec, olje in začimbe.
Šampinjone očistimo in odstranimo bete, papriko zrežemo na koščke, bučke na kocke, koromač tudi na koščke. Zelenjavo izmenično natikamo na paličice in spečemo na žaru, vmes mažemo s čopičem, ki ga pomakamo v mešanico suhega belega vina in olja. Solimo na koncu.