Zanimivosti

Recepti z breskvami za vsak poletni dan!

S. M., Zarja
30. 7. 2018, 11.01
Deli članek:

Mehke, sočne, dišeče in osvežilne, obenem pa vsestransko uporabne – je treba še dodatno pojasnjevati, da so breskve nekaj posebnega? So prave znanilke poletja, čeprav prve dozorijo že aprila, zadnje pa si lahko privoščimo še pozno jeseni.

Revija Zarja
Pita z breskvami

Dodajmo še to, da so breskve zelo zdrave. Spodbujajo izločanje vode iz telesa in dobro vplivajo na prebavo, obenem vsebujejo snovi, ki nas pomirjajo, veliko mineralnih soli in vitaminov, zato krepijo imunski sistem.

In ko jih nekaj (najbolje kar nekaj zabojčkov) prinesemo v kuhinjo, se začne pravi užitek. Najprej se najemo svežih, nato jih pripravimo še v kompotih, marmeladah, pitah in sladicah, na izviren način pa tudi v slanih jedeh. Odlično se na primer povežejo s kozjim sirom, oreščki in dimljenim in pečenim mesom ter vsemi vrstami solat. Danes poznamo veliko sort in vsako je vredno preizkusiti ter ugotoviti, kako jo je najbolje pripraviti. Trše so odlične v solatah ali za pečenje na žaru, mehke na primer za marmelade in sokove. Vsekakor pa velja, da poletje ne sme miniti, ne da bi se dodobra naužili teh čudovitih in okusnih sadežev.

Predjed z breskvami, sirom in pršutom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 2 večji breskvi (ali več manjših), 60 g kozjega sira, 50 g pršuta, nekaj vejic svežega rožmarina, žlica olja

Priprava: Rebrasto litoželezno ponev namažemo z oljem in jo dobro segrejemo. Breskve s tršim mesom narežemo na krhlje. Vsakega položimo na ponev, pečemo minuto ali dve, nato jih še obrnemo, da se na površini pojavijo vidne zareze. Krhlje preložimo na krožnik in ohladimo. Pršut narežemo na trakove, kozji sir pa na manjše koščke. Vsak krhelj zavijemo v kos pršuta, za katerega zataknemo košček kozjega sira, vse pa učvrstimo z ošiljeno vejico rožmarina. Postrežemo kot hladno predjed.

Revija Zarja

Preberite tudi: To je vrhunski recept za polnjene kotlete na žaru! Kliknite TUKAJ!

Svinjina z breskvami in timijanom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 4 svinjske zarebrnice, 4 breskve, šopek timijana, 2 stroka česna, vejica rožmarina, košček čilija, 1 limona, oljčno olje, sol, poper

Priprava: Zarebrnice splaknemo z vodo in dobro osušimo s kuhinjsko brisačo. Premažemo jih z oljem, nekoliko solimo in popramo. V ponvi na olju popražimo stroka česna, čili in vejico rožmarina, da se olje odišavi, nato vse odstranimo in v vročo ponev damo zarebrnice. Nanje dodamo vejice timijana in naribano limonino lupinico. Na vsaki strani jih pečemo 15 minut, da dobijo lepo rjavo barvo in so dobro pečene. Pet minut pred koncem pečenja k mesu damo krhlje ali polovice breskev, da se zmehčajo in spustijo nekaj soka, ki se poveže z omako od pečenja. Preden jih postrežemo, hladne ali tople, jih lahko še nekoliko solimo in po želji pokapljamo z limoninim sokom.

Revija Zarja

Solata s piščancem in breskvami

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 1 breskev, 300 g piščančjega fileja, 1 rdeča čebula, 2 kosa kruha, 250 g listov mešane mlade solate, 2 stroka česna, 1 vejica rožmarina, 1 žlica gorčice, 1 limona, šopek svežih zelišč, oljčno olje, sol, poper

Priprava: Na vroči ponvi, ki smo jo pokapljali z oljem, popražimo oba kosa kruha, nato pa ju razrežemo na kocke in damo v skledo. V isti ponvi segrejemo še nekaj olja, popražimo stroka česna in vejico rožmarina ter jih odstranimo. Fileje na odišavljenem olju popražimo z obeh strani, nato jih narežemo na tanke in dolge rezine. Breskve narežemo na krhlje, čebulo na tanke rezine. V skledo dodamo še liste solate. Iz mešanice limoninega soka, gorčice, nasekljanih zelišč, olja, soli in popra naredimo preliv. Z njim pokapljamo solato in jo premešamo ter postrežemo kot lahko samostojno jed.

Revija Zarja

Pita z breskvami in borovnicami

Za 6 oseb

Priprava: 30 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine za testo: 280 g moke, 180 g masla, žlička soli, 100 g sladkorja; za nadev: 150 g borovnic, 4 breskve, 400 g maskarponeja, 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žlička vaniljeve arome, listki sveže melise

Priprava: Sestavine za testo, ki morajo biti hladne, damo v električni mešalnik in zmeljemo v grudasto maso. Preložimo jo v skledo in na hitro pregnetemo v kepo testa, po potrebi dodamo nekaj kapljic hladne vode. Testo zavijemo v prozorno folijo in damo za 30 minut v hladilnik. Pekač s premerom 26 cm namažemo z maslom. Testo razvaljamo na debelino od 3 do 4 mm in z njim obložimo dno pekača ter oblikujemo rob, odvečno testo obrežemo. Z mešanico sladkorja in sira namažemo dno pekača, nato pa na površino dodamo tanke rezine breskev in borovnice. Pito pečemo od 35 do 40 minut pri temperaturi 170 stopinj. Preden jo postrežemo, jo okrasimo z listki sveže melise.

Pečene breskve z mandljevim nadevom in cimetom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje 15 minut

Sestavine: 4 breskve; nadev: 40 g trdih keksov, 3 žlice mleka, 60 g mletih ali fino nasekljanih mandljev, 3 žlice sladkorja, 1 žlica čokolade v prahu, 1 žlička cimeta

Priprava: V skledi zmešamo zdrobljene trde kekse, mandlje, sladkor in čokolado v prahu, po potrebi dodamo nekaj kapljic mleka, da se nadev sprime. Breskve prerežemo na polovice in ostranimo koščice. V vdolbinico vsake polovice damo žličko nadeva, vsako polovico potresemo še s cimetom. Naložimo jih na pekač in v pečici, segreti na 180 stopinj, pečemo 15 minut ter sladico postrežemo še toplo.

Shutterstock

Breskve z drobljencem

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje 30 minut

Sestavine: 4 zrele čvrste breskve, 3 žlice sladkorja, 1 žlica koruznega škroba, žlička cimeta, žlička vaniljeve arome, naribana lupinica 1 limone; za posip: žlica mletih ovsenih kosmičev, 100 g moke, 100 g mletih lešnikov ali orehov, 50 g masla, ščepec soli

Priprava: V skledi premešamo vse sestavine za posip, da se povežejo v grudasto zmes. Breskve olupimo in narežemo na krhlje ter jih damo v stekleno skledo, primešamo jim škrob, cimet, vaniljevo aromo in naribano limonino lupinico. Nato jih preložimo na pekač, premazan z maslom. Nanje enakomerno potresemo zrnati posip. Sladico pečemo 20 minut v pečici, segreti na 180 stopinj, in postrežemo še vročo s stepeno smetano.

Revija Zarja

Podeželska breskova torta

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 4 mehke olupljene breskve, 200 g moke, 75 g masla, 100 g sladkorja, 2 jajci, 100 ml mleka, 16 g pecilnega praška, limonina lupinica, vaniljeva aroma, 1 žlička soli

Priprava: V skledi zmešamo zmehčano maslo, sladkor, limonino lupinico, vaniljo, sol in rumenjaka. Dodamo moko in mleko, nato še pecilni prašek. Mešamo, da je masa enotna. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga previdno vmešamo v testo. Pekač premažemo z maslom in potresemo z moko, nato vanj preložimo testo. Obložimo ga z breskovimi polovicami. Torto pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj.

Revija Zarja