Zanimivosti

Božanski okusi: bučke v juhi, namazu ali lazanji

Katja Kmet, Zarja
29. 7. 2018, 16.01
Deli članek:

Ko začnejo zoreti bučke in je sezona na vrhuncu, nenadoma ne vemo, kam z njimi. K sreči receptov za pripravo najrazličnejših okusnih jedi ne manjka.

Revija Zarja
Slana pita iz bučk

Cvetove nadevamo in ocvremo. Čisto mlade bučke, majhne, sveže in hrustljave, lahko kar surove narežemo v skledo poletne solate. Malo večje bučke pa so primerne za neštete slastne jedi: od juhe do namaza, od lazanje do slane pite, od ocvrtih palčk do … Priložnost je, da okusimo vsaj nekatere in pri tem seveda uživamo!

Nadevani bučkini cvetovi

Za 4 do 6 oseb

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 100 g moke * 100 g koruzne moke * 2 dl mrzle mineralne vode z mehurčki * 2 x 150 g mocarele * 12 bučkinih cvetov * olje za cvrenje; * za nadev: pest zelenih oliv (izkoščičenih in sesekljanih) * 2 zrela paradižnika * 1 žlica belega vinskega kisa * 3 žlice oljčnega olja * na drobno narezana sveža bazilika.

Priprava: Za preliv zmešamo sesekljane olive, sesekljana paradižnika (brez semenja), kis, začimbe in toliko olja, da se vse poveže. Pustimo, da počaka, sesekljano baziliko pa primešamo, šele tik preden postrežemo z jedjo. Potem naredimo testo: v široko skledo presejemo mešanico pšenične in koruzne moke in ščepca soli. V sredini moke naredimo jamico, vanjo pa zlijemo mineralno vodo in mešamo, da se naredi testo. Ne mešamo preveč, nič za to, če ostane tudi kaka grudica. Testo naj malo počiva. Mocarelo odcedimo in popivnamo, natrgamo (ali sesekljamo) jo na koščke in začinimo. Rahlo odpremo bučkine cvetove, v vsakega damo nekaj mocarele, nato pa cvet na vrhu rahlo zvijemo, da je spet zaprt. V široki ponvi segrejemo olje: primerno vroče je takrat, ko kockica kruha, ki jo damo v ponev, porjavi v 20 sekundah. Vsak cvet pomočimo v testo in nekoliko odcedimo. Cvetove polagamo v vročo maščobo, po 2 ali 3 hkrati. Zlato jih ocvremo, nato pa odcedimo na papirnati brisači. Rahlo jih solimo, da ostanejo vroči, medtem ko cvremo naslednje porcije, pa jih hranimo v pečici, ogreti na 100 stopinj. Ocvrte cvetove zložimo na pladenj in postrežemo s prelivom, ki mu predtem še primešamo baziliko.

Revija Zarja

Kremna lazanja z bučkami

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 9 posušenih listov za lazanjo * 1 žlica sončničnega olja * 1 čebula * 700 g bučk * 2 stroka česna * 250 g sirčka rikota * 50 g naribanega čedarja ali parmezana * 350 g paradižnikove omake za testenine (doma pripravljene ali kupljene).

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. V široki kozici pristavimo vodo, da zavre. V vodi kuhamo liste za lazanjo približno 5 minut, da se zmehčajo, niso pa še popolnoma kuhani. Oplaknemo jih pod mrzlo vodo in pokapljamo z malo olja, da se ne sprimejo. V veliki ponvi segrejemo olje in počasi pražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Po 3 minutah dodamo na drobno sesekljan česen in na grobo naribane bučke. Pražimo ter mešamo, da se bučke zmehčajo. Primešamo po dve tretjini rikote in naribanega sira, nato začinimo po okusu. V kozici (ali mikrovalovni pečici) segrejemo omako, da je vroča. V pekač naložimo sestavine za lazanjo: na dno damo polovico prepraženih bučk, pokrijemo jih z listi za lazanjo, na vrh damo paradižnikovo omako. Plasti ponovimo, na vrh damo kupčke preostale rikote in potresemo s preostalo tretjino naribanega sira. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo lazanjo na vrhnji rešetki 10 minut, da se listi za lazanjo do konca skuhajo in sir zlato rjavo zapeče.

Revija Zarja

Namaz iz bučk

Za 4 porcije

Priprava: 70 minut

Sestavine: 2 srednje veliki bučki * sol * poper * ščep mlete kumine * 2 žlički limoninega soka * 2 žlici oljčnega olja.

Priprava: Dve celi bučki položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in postavimo za 1 uro v vročo pečico. Pri 200 stopinjah ju pečemo do mehkega. Ko se bučki ohladita in sta mlačni, ju prerežemo in z žličko izpraskamo meso iz lupine. Izpraskano sredico bučk damo v skledo, solimo, popramo, začinimo s kumino, limoninim sokom in oljčnim oljem. Premešamo in z vilicami zmečkamo v gladko zmes. Namaz postrežemo s popečenimi kruhki, tekne pa tudi kot dodatek k mesu ali ribam, pečenim na žaru.

Revija Zarja

Slana pita iz bučk

Za 6 porcij

Priprava in pečenje: 70 minut

Hlajenje: 15 minut

Sestavine: 200 g moke * sol * 110 g masla * 175 g kremnega sirčka * 4 jajca * 80 g parmezana * 2 dl sladke smetane * poper * muškatni orešček * 750 g bučk.

Priprava: V skledo damo moko, pol žličke soli, 100 g na kocke narezanega masla, 100 g sirčka in 1 jajce. Gnetemo z električnim ročnim mešalnikom, nato pa še z rokami, da dobimo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in damo za 1 uro na hladno. V visoko mešalno posodo damo 3 jajca, naribani parmezan, 75 g sirčka in sladko smetano. Solimo, popramo, dodamo ščepec muškatnega oreščka, nato pa gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Bučke očistimo, z lupilnim nožkom za krompir jih podolžno narežemo na tanke rezine. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Model za pite (premer 26 cm) namastimo z 10 g masla. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog s premerom 30 cm, z njim obložimo dno in rob modla. Na robu testo pritisnemo s prsti, kar ga gleda čez rob, odrežemo. Rezine bučk naložimo v spiralnih krogih na testo. Prelijemo z jajčno smetano. Model damo v vročo pečico, pito pečemo na spodnji rešetki 30 minut. Pustimo, da se pečena ohlaja 15 minut, nato jo razrežemo in postrežemo.

Preberite tudi: Specite sočno pito s pršutom in paradižnikom. Kliknite TUKAJ!

Polpete iz bučk

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: 250 g bučk * sol * 1 čebula * 2 žlici olja * pol žličke posušenega timijana (ali sveži timijan) * 1 žlica moke * 3 žlice drobtin * 20 g sveže naribanega parmezana * 1 jajce * poper.

Priprava: Bučke na grobo naribamo, v skledi jih pomešamo s ščepom soli in pustimo. Na drobno sesekljano čebulo počasi pražimo na 1 žlički olja, da postekleni in se zmehča. Čisto krpo zmočimo in ožmemo. Na krpo damo osoljene bučke in jih dobro ovijemo in iztisnemo. V skledi pomešamo bučke, čebulo, timijan, moko, drobtine, jajce in parmezan. Solimo in popramo. Z mokrimi rokami iz zmesi oblikujemo 6 ploščatih polpet. V ponvi segrejemo preostalo olje in na njem pečemo polpete z vsake strani od 3 do 4 minute, da zlato porjavijo. Postrežemo jih s solato.

Revija Zarja

Narastek iz popečenih bučk

Za 2 osebi

Priprava in pečenje: 60 minut

Sestavine: 80 g mesnate prešane slanine (ali šunke) * 750 g bučk * 1 čebula * 10 vejic timijana * ščep čilijevih kosmičev * 2 jajci * 1 dl sladke smetane * 50 g naribanega parmezana.

Priprava: Rezine slanine narežemo na 3 cm široke trakove. Očistimo bučke in jih narežemo na 1 cm debela kolesca. Čebulo olupimo in narežemo na tanke krhlje. Osmukamo timijan. Listke timijana, bučke, čebulo, slanino in čilijeve kosmiče pomešamo v posodi za narastke (20 x 15 cm). V visoko mešalno posodo damo jajci, smetano in 25 g naribanega parmezana. Dobro premešamo in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Prelijemo čez bučke v modlu, na vrh pa potresemo preostali naribani parmezan. Pečemo na spodnji rešetki v vroči pečici pri 200 stopinjah od 30 do 45 minut. Postrežemo s slanim krompirjem.

Revija Zarja

Njoki z bučkami in parmezanom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 20 minut

Sestavine: 4 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * ščep origana * 4 žličke gorčice * 1 kg bučk * 120 g svežega kremnega sirčka * sol * poper * 4 žličke oljčnega olja * 600 g krompirjevih njokov (gotov izdelek) * 8 žlic naribanega parmezana * pest sveže rukole.

Priprava: V kozici z nastavkom za kuhanje v sopari zavremo juho. V nastavek naložimo na grobo zrezane bučke in ga postavimo nad kozico. Pokrijemo in kuhamo v sopari na zmernem ognju od 2 do 4 minute. Odstavimo bučke, kuhamo juho, da nekoliko povre, nato pa ji primešamo sirček in bučke. Solimo in popramo. V drugi kozici zavremo osoljeno vodo, v njej skuhamo njoke po navodilu z zavitka. Odcedimo jih in še vroče v skledi pomešamo z bučkami in omako ter naribanim parmezanom. Okrasimo z narezanimi listi rukole in postrežemo.

Revija Zarja

Ponev s piščancem, krompirjem in bučkami

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 45 minut

Sestavine: 200 g srednje velikih krompirjev * sol * 2 bučki * 300 g piščančjega prsnega fileja * 3 žlice olja * poper * pol žličke mlete sladke paprike * 1 žlička posušenega timijana * 100 g sira feta.

Priprava: Krompirje olupimo, prerežemo in kuhamo v osoljenem kropu v pokriti posodi od 10 do 15 minut. Medtem očistimo bučke in jih podolžno narežemo na četrtine. Del s semeni odrežemo, preostale dele bučk pa narežemo na 1 cm široke podolgaste koščke. Piščančji file narežemo na 2 cm velike koščke. Kuhani krompir odcedimo in malo ohladimo. V teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja in pražimo krompir, da zlato porjavi. Dodamo bučke, premešamo in pražimo še 2 minuti. Solimo, popramo, premešamo in preložimo na krožnik. Ponev obrišemo s papirnato brisačo. Koščke piščanca pomešamo z 1 žlico olja, z mleto sladko papriko in soljo. Ponev ponovno pristavimo. Ko je vroča, damo vanjo piščančje koščke in jih popečemo z vseh strani – od 2 do 3 minute. Dodamo krompir in bučke, premešamo in pražimo še 2 minuti. Potresemo s timijanom. Na grobo nadrobimo sir in ga potresemo na sestavine v ponvi. Postrežemo.

Nasvet: Bučkam odrežemo del s semeni zato, ker je precej mehak in postane jed že po kratkem praženju kašasta.

Revija Zarja

Ocvrte palčke iz bučk

Za 4 osebe

Priprava in cvrenje: 10 minut

Sestavine: 4 večje bučke * mleko * moka * sol * poper * ščep čilija ali druge pikantne začimbe * olje za cvrenje.

Priprava: Bučke narežemo na kot prst debele in dolge koščke. Na krožniku pomešamo moko in začimbe. V kozarcu imamo pripravljeno mleko. Vsako palčko pomočimo v mleko, nato pa povaljamo v začinjeni moki. V globoki ponvi (vok je kot nalašč za to) segrejemo olje za cvrenje. Po porcijah polagamo v olje pomokane koščke bučk in jih ocvremo, da so zlato zapečeni in hrustljavi. Odcedimo jih na papirnati brisači in postrežemo za prilogo k mesu ali ribi, pečeni na žaru.

Revija Zarja

Kremna juha z bučkami

Za 8 oseb

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 500 g olupljenega, na grobo narezanega krompirja * 2 zelenjavni jušni kocki * 1 kg na grobo narezanih bučk * šopek mlade čebule * 100 g naribanega sira (čedar ali parmezan) * nariban muškatov orešček * sesekljane dišavne zeli.

Priprava: Krompir damo v veliko kozico, prilijemo toliko vode, da je ravno pokrit, in nadrobimo zraven tudi jušni kocki. Pustimo, da voda zavre, nato kuhamo krompir v pokriti kozici 5 minut. Dodamo bučke, pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Dodamo očiščeno, narezano mlado čebulo in kuhamo v pokriti kozici še 5 minut. Kozico odstavimo. Krompirju in bučkam dodamo naribani sir in muškatni orešček, sol in poper. Zmeljemo s paličnim mešalnikom v gosto kremno juho, po potrebi pa prilijemo toliko vroče vode, da je juha ravno prav gosta. Ko jo postrežemo, jo potresemo z naribanim sirom, s sesekljanimi dišavnimi zelmi in sesekljano mlado čebulo.

Nasvet: Juho lahko tudi zamrznemo, obdržala se bo do 3 mesece.

Revija Zarja

Nadevane bučke z gobami in sirom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 20 minut

Sestavine: 4 srednje velike bučke * 8 šampinjonov * 200 g svežega sirčka z zelišči * 2 stroka česna * 2 majhni čebuli * sol * poper.

Priprava: Bučke podolžno prerežemo in izdolbemo, da dobimo čolničke, ostane naj približno 3 mm roba. Na drobno sesekljamo čebulo, izdolbeno sredico bučk in očiščene šampinjone. Dodamo strta česnova stroka, nato pa vse skupaj pomešamo s sirčkom. Dobimo nadev, s katerim napolnimo izdolbene bučke. Bučke zložimo v nepregoren model in postavimo v hladno pečico. Pečico vključimo na 200 stopinj in pečemo 25 minut.