Polnjeni kotleti na žaru
Sestavine za 6 oseb:
6 svinjskih kotletov s kostjo (po 200 g)
2 stroka česna
3,5 žlice olivnega olja
1,5 žličke grške začimbne mešanice
1 žlička rdeče paprike v prahu
sol, poper
100 g sira feta
Za pomako:
1 konzerva belega fižola (250 g odcejenega)
1 čebula
sol, poper
limonin sok
1 žlica olivnega olja
1 šopek peteršilja
Preberite tudi: Krompirjeva omleta, ki se ji ne boste mogli upreti. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Meso splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Za marinado česen olupimo in pretlačimo. Zmešamo ga z olivnim oljem, grško začimbno mešanico, papriko v prahu, soljo in poprom.
2. Feto narežemo na šest rezin in po eno rezino vstavimo v žepek, ki smo ga zarezali v vsak kotlet. Odprtino zapremo z zobotrebcem in meso premažemo z marinado. Odložimo.
3. Za pomako fižol splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Fižol in čebulo ukašimo in po potrebi dodamo 2 do 3 žlice vode. Solimo, popramo, dodamo limonin sok in olivno olje. Vmešamo še osmukan in sesekljan peteršilj.
4. Kotlete pečemo na žaru od 7 do 8 minut na vsaki strani. Pustimo, da malce počivajo, in jih ponudimo s pomako.
Grška začimbna mešanica
Grško začimbno mešanico zlahka pripravimo sami in jo uporabimo za pripravo tipičnih jedi iz grške kuhinje, kot sta gyros (različica kebaba) in souvlaki (različica mesnega nabodala).
Potrebujemo 6 žličk origana, 4 žličke timijana, 3 žličke soli, 3 žličke mletega črnega popra, 3 žličke sladke mlete rdeče paprike, 2 žlički majarona, 2 žlički sladkorja, 2 žlički čebule v prahu, 2 žlički česna v prahu, 2 žlički mletega rožmarina, 2 žlički mletega koriandra, 1 žlička mlete kumine, ½ žličke čilija v prahu. Vse začimbe zmešamo in shranimo v kozarčku z navojem.