Že kozarec piva zadostuje za zanimiv okus marinad, prelivov, rižot ali enolončnic z mesom. Okus piva je zelo poln, nekoliko grenak in izrazit okus z veliko odtenki. Uporabimo ga lahko tudi za pripravo sladic, pri tem pa moramo upoštevati nekaj posebnosti. Grenkobo ublažimo oziroma dopolnimo z drugimi sestavinami, kot so limonin sok, kis, med ali gorčica. Tako se okusi povežejo v harmonično ravnovesje.
Pri uporabi temnega piva moramo upoštevati še učinek barve. Z njim lahko mariniramo rdeče meso, kot je govedina ali divjačina, jedi s papriko ali temno čokolado, za dodatek k piščančjemu mesu, ribam, svinjini ali zelenjavnim jedem pa je bolje uporabiti svetlo pivo.
Vsekakor je učinek piva mogoče dobro izkoristiti. Testo za kruh ali pico, na primer, lahko pripravimo le iz moke, piva in soli. Kvasovke v pivu poskrbijo za fermentacijo in po nekaj urah je testo pripravljeno za peko. Na piknikih pivo ne sme manjkati, pred tem ga uporabimo še za mariniranje mesa.
In še: med kuhanjem alkohol iz piva izhlapi, zato jedi, pripravljene s pivom, brez težav lahko jedo tudi otroci.
Oslič v pivskem testu z zelišči
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 600 g filejev osliča ali druge bele ribe; za pivsko testo: 200 ml piva, 1 jajce, 160 g moke, 1 žlička soli, šopek svežih zelišč (bazilika, timijan, origano, drobnjak), olje za cvrenje
Priprava: Ribje fileje temeljito osušimo s kuhinjsko brisačo. Zelišča očistimo in natrgamo, preložimo jih v posodo in dodamo 2 žlici olja, nato pa jih s paličnim mešalnikom spremenimo v gladko kašico. V skledi zmešamo vse sestavine za pivsko testo, ki naj bo nekoliko gostejše od testa za palačinke. Po potrebi dodamo še nekaj moke ali piva. Nato dodamo še zeliščni del in premešamo. V pivsko testo pomakamo ribje fileje in jih v ponvi ocvremo na vročem olju z obeh strani, da dobijo zlato rumeno barvo. Nato jih preložimo na kuhinjsko brisačo, ki vpije odvečno olje.
Preliv za solato s pivom in pomarančnim sokom
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Sestavine: 150 ml svetlega piva, 1 manjša mlada čebula (beli del), 1 pomaranča (nastrgana lupinica in sok), 3 žlice jabolčnega kisa, 1 žlica medu, 1 žlica gorčice, 4 žlice oljčnega olja, 1 žlička soli, poper, 1 žlička makovih semen
Priprava: Čebulico drobno nasekljamo in jo damo v skledo. Dodamo še vse druge sestavine, premešamo in pustimo 15 minut, da se okusi premešajo. Po želji lahko nato preliv precedimo ali uporabimo takšnega s pomarančno lupinico in kašo. Preden preliv uporabimo za pripravo solat, mesa ali prilog, mu za lepši videz primešamo makova semena.
Enolončnica s pivom in govedino
Osebe: 4
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 40 minut
Sestavine: 150 ml temnega nefiltriranega piva, 300 g govejega mesa, 300 g krompirja, 2 korenčka, 1 košček gomolja zelene, 1 čebula, 60 g graha, 1 žlička mlete paprike, žlička muškatnega oreščka, lovorov list, 2 žlici škroba, 800 ml jušne osnove, olje, sol, poper
Preberite tudi: Hladna sladica za dvig energije. Kliknite TUKAJ!
Priprava: Izberemo sočno meso in ga narežemo na koščke. Damo ga v skledo, posujemo s škrobom in premešamo ter pustimo stati 10 minut. V posodi ga na olju popražimo, da površina zakrkne, nato ga preložimo na krožnik. V isti posodi popražimo na koščke narezano zelenjavo. Dodamo meso in začimbe, prilijemo pivo in jušno osnovo, solimo in premešamo. Enolončnico kuhamo 40 minut na zmerni temperaturi ali toliko, da se meso zmehča.
Preprost pivski kruh
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: 500 g moke, 300 ml piva, 1 žlička suhega kvasa, 1 žlička soli, 30 g masla, 3 žlice oljčnega olja
Priprava: Moko presejemo v skledo in ji primešamo suhi kvas in sol. V sredini naredimo vdolbinico ter prilijemo olje in pivo. Z rokami ali električnim mešalnikom zgnetemo mehko testo, po potrebi dodamo še nekaj moke ali piva. Ko je testo gladko, ga preložimo v oglat pekač, namaščen z maslom, in ga pustimo vzhajati vsaj 8 ur ali čez noč v hladnejšem prostoru. Nato ga ne gnetemo več. Pečico segrejemo na 200 stopinj in vanjo damo pekač ter kruh pečemo približno 30 minut, da dobi zlato rumeno skorjico.
Rjavčki s temnim pivom in čokolado
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine: 200 g temne čokolade, nasekljane na koščke, 150 ml temnega piva, 180 g masla, 1 žlička vaniljeve arome ali cimeta, 140 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 60 g moke, 50 g kakava v prahu, 1 žlička soli
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Čokolado raztopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. Dodamo ji maslo, rjavi sladkor in aromo ali cimet ter vse stepemo v gladko kremo. Postopno dodajamo tri jajca, po žlicah še kakav, sol in moko ter ves čas mešamo. Pekač s površino 16 x 26 cm namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko. Mehko testo preložimo v oglat pekač in pečemo 40 minut, nato pa pustimo, da se pecivo v pekaču nekoliko ohladi, preden ga razrežemo na kocke.
Slane palačinke s pivom
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine za testo: 250 g moke, 300 ml piva, 100 ml mleka, 35 g masla, 3 jajca, ščepec soli; nadev: 400 g pretlačene skute, šopek drobnjaka, 1 žlica mletih orehov, ščepec soli, pest malih paradižnikov, 100 ml kisle smetane
Priprava: naredimo testo za palačinke: V posodi stepemo jajca in jih posolimo. Med mešanjem dodajamo moko, nato še pivo in mleko. Na koncu primešamo raztopljeno maslo. V ponvi, ki jo nekoliko premažemo z maslom, spečemo palačinke na obeh straneh, da so zlato rumene barve. Masa zadostuje za 6 do 8 srednje velikih palačink. Pripravimo nadev: skuti primešamo nasekljan drobnjak, sol in mlete orehe, v drugi posodi pa zmešamo kislo smetano in narezane male paradižnike. Palačinke nadevamo z zeliščno skuto in jim na krožniku dodamo še smetano s paradižniki.