Vsi, ki se vsaj malo vrtite po kuhinji, veste, da rezalno desko še kako presneto potrebujete. In po navadi ne samo ene, temveč dve ali včasih celo tri hkrati. Priznati si moramo, da je rezalna deska obvezen del kuhinje, tako kot sol. Uporabna je za serviranje, rezanje, tolčenje, razpihovanje ognja na žaru in še bi lahko naštevali. Toda zaradi svoje vsestranskosti je tudi precej bogato gojišče bakterij. Jo čistite zgolj z detergentom? Premalo!
DROBNE RAZE SO DOM BAKTERIJ
Ne glede na to, ali uporabljamo leseno ali plastično rezalno desko, tako v eno kot drugo se vedno znova zažirajo drobci hrane, ki lahko zaradi slabega izpiranja in čiščenja povzročajo številne nevšečnosti. Prav tako moramo biti pazljivi pri uporabi agresivnih detergentov in čistil, pa tudi drgniti ne smemo preveč, saj lahko deska izgubi zaščitni premaz, se dodatno poškoduje ali celo poči. Svetujemo vam, da desko po vsaki uporabi sperete z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode. Operite tako zgornji kot spodnji del in ne pozabite na robove. Pomembno je tudi, da jo pravilno odcedite, sicer se bodo robovi neenakomerno napihnili in začeli pokati. Ne puščajte je v mokrem okolju, čim prej jo posušite.
Nikar ne uporabljajte ene rezalne deske za rezanje vsega. Ločite desko za rezanje mesa in zelenjave. Eno imejte rezervirano za pripravo dobrot iz morja.
NARAVNO RAZKUŽEVANJE
Da bi uspešno preprečili zastrupitve in razraščanje bakterij, je rezalne deske smiselno vsaj enkrat na mesec razkužiti. Ne uporabljajte nevarnih in strupenih kemikalij, dovolj bo, če boste rezalno desko zdrgnili s kisom za vlaganje, ki bo ščitil pred okužbo z bakterijo E. coli in salmonelo, nato pa še z vodikovim peroksidom, ki bo ubil bakterije.
ODSTRANITE VONJAVE
Če ste na deski rezali česen ali ribe, ne bo nič kaj prijetno dišalo. Proti neprijetnim vonjavam razrežite limono na polovico in podrgnite po deski. Nato popršite s kisom in operite.