Tunine kroglice
Sestavine za 4 osebe:
500 g krompirja
sol
1 strok česna
2 majhni čebuli
1 kos ingverja (2 cm korenine)
1 rdeč feferon
400 g sveže tunine
1 žlička karija v prahu
poper
4 žlice drobtin
2 ščepca ostre mlete rdeče paprike
Za pomako:
200 g jogurta
2 žlici sesekljanega peteršilja
1 žlica sesekljane mete
1 ščepec kumine
2 ščepca mletega koriandra
1 žlička limoninega soka
Priprava:
1. Krompir olupimo in v slani vodi kuhamo 20 minut.
2. Olupimo česen in čebulo. Česen pretlačimo, čebulo sesekljamo. Ingver olupimo in nastrgamo. Feferonu odstranimo semena in na drobno sesekljamo.
3. Kuhan krompir odcedimo, pretlačimo kot za pire in počakamo, da se ohladi.
4. Tunino narežemo na manjše koščke. Zmešamo jih s krompirjem, česnom in čebulo, ingverjem, feferonom in karijem. Solimo, popramo, dodamo mleto papriko in po potrebi drobtine.
5. Iz mase oblikujemo 36 (za oreh velikih) kroglic. Povaljamo jih v drobtinah in v segretem olju cvremo od 8 do 10 minut.
6. Za pomako jogurt zmešamo s peteršiljem in meto, dodamo kumino in koriander, solimo, popramo in izboljšamo z limoninim sokom.