Čas za češnje

Okus po poletju s poletnimi sladicami

Z.F. / Novice Svet24
9. 6. 2018, 13.59
Deli članek:

Že veste, kaj vse boste pripravili iz sladkih zapeljivk? Nikar ne pozabite na češnjev sok, marmelado, odličen kompot, ki nam tudi v zimskih mesecih prikliče pomlad. Preizkusite pa tudi preproste, osvežilne sladice v nadaljevanju.

Profimedia
Osvežilen češnjev tiramisu bo pravšnja sladica za poletne dni.

Seveda se boste mnogi strinjali, da so češnje najboljše tiste, ki so nabrane prav pod drevesom. Glede na letošnjo plodnost češenj jih ne bomo mogli pozobati kar pod drevesom, saj jih je mnogo preveč. Toda nabrane lahko uporabite v številnih slastnih receptih.

Naj bodo le zrele

Zmeraj nabirajte le zrele češnje in pazite, da so debele, čvrste in imajo lep zelen pecelj, kar kaže njihovo svežino. V hladilniku jih lahko shranimo do dva dni, nato začnejo gniti. Sicer pa jih za daljše shranjevanje lahko zamrznete ali sušite, nikar pa ne pozabite na pripravo kompota. Pri hitrem zamrzovanju celih plodov bomo ohranili največ vitaminov in rudnin. Češnje oberemo, operemo v mrzli vodi, nekoliko osušimo in zamrznemo. Če se boste odločili za sušenje, jih sušite pri temperaturi rahlo nad 45 stopinjami Celzijami in nikar ne več, če ne želite uničiti vitaminov.

Češnjev tiramisu

Sestavine za 4 osebe:

500 g češenj, 200 ml češnjevega soka (iz kompota), 2 žlici škroba, 30 g pečenega biskvita za torte, 80 ml kapučina, 250 g sira maskarpone, 5 žlic mleka, 40 g sladkorja, 40 g temne čokolade

Priprava:

Škrob zmešamo z nekaj češnjevega soka. Preostali sok zavremo, dodamo sok s škrobom, še enkrat zavremo, dodamo češnje in odstavimo. Iz okroglega biskvita izrežemo štiri kroge in jih položimo v štiri kozarce. Biskvit napojimo s kapučinom. Maskarpone zmešamo z mlekom in sladkorjem do gladkega ter dodamo grobo nasekljano čokolado. Češnje razporedimo po biskvitu v kozarcu, dodamo kremo in kozarce za eno uro postavimo na hladno. Okrasimo s čokoladnimi ostružki in češnjami.

Profimedia
Češnjev kolač je poletna stalnica, ki skoraj ne sme manjkati ob kosilu.

Češnjev kolač

Sestavine za 12 kosov:

600 g češenj, 175 g margarine, 125 g sladkorja, 2 zavoja vaniljevega sladkorja, 1 noževa konica limonine lupine, 1 ščepec soli, 3 jajca, 175 g moke, 75 g škroba, 1 zavoj pecilnega praška, sladkor v prahu za posip

Priprava:

Češnje izkoščičimo. Kremasto stepemo margarino, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupino, sol in jajca. Pecilni prašek zmešamo z moko, presejemo in dodamo škrob. Stresemo k jajčni masi. Testo zlijemo v pekač in enakomerno potresemo s češnjami. Pečemo 45 minut na 180 stopinjah.

Estrada

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

jamie oliver
Knjigo moral umakniti s prodaje

Jamie Oliver s svojo mladinsko knjigo užalil aboridžine

tadej pisek
Sin je njegov pomočnik

Tadej Pišek ni le izvrsten igralec, ampak tudi kuhar

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kraljica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

Zanimivosti

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi