Juha s porom
Potrebujemo pol kg krompirja, velik por, žlico masla, jušno kocko in začimbe.
Krompir olupimo, zrežemo na koščke in prepražimo na maslu. Prilijemo liter vode, dodamo kocko, solimo in popramo ter skuhamo do mehkega, nato pa pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo na kolobarje zrezan por, dosolimo, popramo in kuhamo še pet minut. Zraven ponudimo žlico kisle smetane.
Pražen krompir z gobami
Če imamo v zamrzovalniku gobe od jeseni, je zdaj zares skrajni čas, da jih porabimo, sicer jih kupimo – sveže ali zamrznjene. Potrebujemo 80 dag krompirja, veliko čebulo, 40 dag gob, olje in začimbe.
Krompir skuhamo, olupimo in zrežemo na tanke rezine. Čebulo na drobno sesekljamo in zlato rumeno prepražimo na štirih žlicah olja. Dodamo gobe in jih dušimo dobrih dvajset minut, nato pa dodamo še krompir. Solimo, popramo, premešamo, pokrijemo in na majhnem ognju pražimo, da se na spodnji strani lepo zapeče. Ponudimo s solato.
Krompir z ohrovtom
Potrebujemo pol kg krompirja, glavico ohrovta, 5 dag mesnate prekajene slanine, 8 strokov česna, olje in začimbe.
Krompir olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo do mehkega, ohrovt natrgamo na koščke in kuhamo 10 minut. Na dveh žlicah olja prepražimo na kockice zrezano slanino, nato dodamo odcejen krompir in ohrovt ter strt česen. Solimo, popramo in na majhnem ognju dušimo deset minut.
Zapečeni pire
Potrebujemo kg krompirja, 15 dag tunine iz konzerve, 4 mlade čebulice, 3 jajca, olje in začimbe.
Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo. Primešamo tunino, natrgano na koščke, na drobno zrezano čebulico, stepena jajca, sol in poper. Poravnamo v namaščen pekač, dovolj velik, da sega pire dva prsta visoko, in pečemo v pečici pri srednji temperaturi pol ure. Če hočemo, lahko deset minut pred koncem peke pire potresemo še z naribanim sirom. Namesto tunine lahko vzamemo na drobno zrezano šunko.
Polpeti
Potrebujemo 60 dag krompirja, 20 dag skute, 2 jajci, 2 žlici parmezana, olje in začimbe.
Kuhan krompir pretlačimo, dodamo skuto, jajca, sol, parmezan in žličko gorčice, dobro pregnetemo, oblikujemo majhne tanke polpete in jih spečemo na malo olja. Okusni so tudi hladni.