Zanimivosti

Ta teden kuhamo z igralcem Žanom Perkom

Lara Paukovič, Zvezde
29. 5. 2018, 13.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

Osebni arhiv

Ajdova kaša s šparglji

Žan Perko v Reki ljubezni upodablja Mirana, ki se trenutno precej ukvarja s skrbjo za svojo celotno družino – sem pa, seveda, spada tudi kuhanje. S kuharskimi triki očara celo Katjo (Sara Gorše). A dobra hrana in kuhanje Žanu veliko pomenita tudi zasebno. »Sem vegan in zelo pazim na to, kaj jem. Izogibam se živalskim izdelkom, kupujem lokalno in gojim svojo zelenjavo na vrtu, kupujem pa kakovostno in domačo hrano,« pravi igralec, ki si za kuhanje zelo rad vzame čas. »V kuhinji improviziram s sestavinami, ki so mi na voljo, jedi pa pripravljam vsakič malo drugače in po občutku. Receptov ne uporabljam skoraj nikoli. Običajno si ob kosilu privoščim tudi veliko skledo solate.«

Sestavine (za dve osebi):

1 skodelica ajdove kaše (200 g ali 250 ml)
1 žlica olivnega olja
1 majhna šalotka (ali druga čebula)
1 žlica nasekljanega svežega rožmarina
2 korenčka
2 papriki
1 pest lisičk ali drugih gob
½ pesti graha
2 žlički soli
ščepec popra
1 žlica paradižnikove mezge
100 gramov špargljev
sok polovice limone
vejica svežega peteršilja
orehova jedrca

Priprava:

Ajdovo kašo splaknite pod tekočo vodo in jo dajte kuhat v slano vrelo vodo (1 žlička soli) v razmerju 1 : 5, torej ena skodelica kaše in pet skodelic vode. Kuhajte petnajst minut. Medtem v večji ponvi na olivnem olju popražite drobno nasekljano čebulo, da postekleni, in dodajte fino nasekljan rožmarin. Pražite eno minuto. Dodajte olupljen in na manjše kocke narezan korenček, oprano in na kocke narezano papriko in pest gob ter pražite še približno dve minuti na visoki temperaturi. Zalijte z decilitrom vode, dodajte grah, poper, provansalske začimbe, mezgo in kuhajte na srednji temperaturi. Ko je ajdova kaša kuhana, kar pomeni, da je lepo mehka, a ne razkuhana, jo odcedite. Ko popečete zelenjavo, dodajte v ponev ajdovo kašo. Dodajte je toliko, kot vam ustreza. Poskusite, po potrebi dosolite in dobro premešajte.

Špargljem odrežite spodnji oleseneli del – vsak špargelj primite z vsako roko na enem koncu in ga rahlo upognite ter poglejte, kje se bo sam odlomil. Če vam tak test ne uspe, odrežite nekaj centimetrov spodnjega dela. Šparglje olupite, splaknite pod mrzlo tekočo vodo, narežite na koščke in dodajte kaši. Premešajte. Kašo postrezite, pokapljajte z limonovim sokom in potrosite z opranim in nasekljanim svežim peteršiljem. Na vrh položite par orehovih jedrc.

Preberite tudi: Naj zadiši po kosilu iz voka. Kliknite TUKAJ!