Pokrita pita
95 minut
Sestavine za okrogel pekač:
200 g moke
100 g mletih mandljev
100 g sladkorja
1 ščepec soli
1 žlička naribane limonine lupine
1 jajce
200 g masla
Za nadev:
800 g rabarbare
150 g sladkorja
Priprava:
1. Za testo v skledi zmešamo moko, mandlje, sladkor, sol in limonino lupino. Na sredini naredimo vdolbino in vanjo ubijemo jajce in nakosmičimo maslo.
2. Vse zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v kroglo in zavijemo v prozorno folijo. Za pol ure jo postavimo na hladno.
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo in narežemo na 2 cm velike koščke. Zmešamo jih s sladkorjem.
4. Testo razdelimo na dva dela in oba razvaljamo - eden naj bo večji od pekača.
5. Testo položimo v pomaščen okrogel pekač, in sicer tako, da sega tudi do vrha roba. Na testo porazdelimo rabarbaro in jo pokrijemo z drugim delom testa.
6. Robove obeh delov testa pritisnemo skupaj in pekač vstavimo v pečico za 30 do 35 minut. Ko se pečena pita malce ohladi, jo narežemo na kose.
Majin nasvet
Rabarbara je odlična tudi v kompotu, za popestritev zajtrkov. Steblo narežemo na 2 cm dolge koščke, jih skupaj z jabolčnim sokom in sladkorjem zavremo in kuhljamo 4 minute. Ko se kompot ohladi, ga naložimo na vrh semen chia, čez noč namočenih v mleku, in pripravimo okusen zajtrk.