Zanimivosti

Za prste obliznit: Porova pita z gobami in paradižnikom

Revija Maja
23. 11. 2017, 12.01
Posodobljeno: 23. 11. 2017, 14.27
Deli članek:

Vam teknejo pite?

Revija Maja
Porova pita

Porova pita z gobami in paradižniki

Sestavine za okrogel pekač (premer 25 cm):

Testo:
250 g moke
100 g masla
50 g nastrganega sira (npr. cheddar)
Voda po potrebi

Nadev:
6 mladih čebul
2 pora
150 g mešanih gob
1 vejico češnjevih paradižnikov
Maslo in olivno olje
Timijan, drobnjak
Sol, poper
4 jajca
150 ml sladke smetane
150 ml kisle smetane

Priprava:
1. Mlado čebulo sesekljamo, por narežemo na obročke. Gobe narežemo na rezine. Drobnjak sesekljamo. Jajca razžvrkljamo.
2. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Vejico češnjevih paradižnikov položimo v ognjevarno posodo, pokapljamo z olivnim oljem, začinimo in dodamo še nekaj svežega timijana. Damo v pečico in pečemo pol ure. Odložimo in se lotimo testa. 
3. Za testo zmešamo maslo z moko, dodamo nastrgan sir in žlico ali dve mrzle vode. Oblikujemo kroglo, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj pol ure.
4. V ponvi segrejemo maslo, dodamo olivno olje in popražimo mlado čebulo in por. Solimo, dušimo naprej. Dodamo gobe in popramo. Nekaj časa pražimo in potem odstavimo z ognja.
5. Testo zvaljamo in položimo v namaščen pekač. Tudi na vrh položimo papir za peko in natresemo suh fižol, da testo ohrani obliko. Pečemo 15 minut na 180 stopinjah.
6. Pečeno testo vzamemo iz pečice. Jajca vmešamo v smetano in dodamo drobnjak. Na testo stresemo gobe in por, potem vlijemo še jajčno zmes in na vrh položimo vejico paradižnika. Pečemo 30 – 40 minut na 180 stopinjah.