Nič ne de, če nimate vrta, zagotovo poznate koga, ki se jeseni ukvarja s tem, kaj naj stori s presežki sadja in zelenjave, in bo vesel vašega obiska ter povpraševanja po teh pridelkih.
Naj bo čistoča na prvem mestu, le tako si boste zagotovili okusno in obstojno ozimnico. Kozarce, ki jih boste uporabili za vlaganje sadja in zelenjave, najprej dobro operite, nato pa v pečici segrejte na sto stopinj, da jih sterilizirate. Tudi posoda, v kateri boste pripravljali in kuhali hrano, naj bo čista.
Kadar vlagate sadje in zelenjavo, ni treba, da se držite recepta »kot pijanec plota«. Receptov boste zagotovo našli veliko, odločite se pač za tistega, ki vam najbolj ustreza. Za konzerviranje lahko uporabite alkoholni kis, vendar izberite tistega, ki je nekoliko močnejši (osemodstotna kislost), primerni so tudi vinski kis, solna raztopina ali sladkorna voda.
Oranžna buča in cimet
Glede na to, da je buč trenutno v izobilju, je čas, da zavihate rokave in se lotite priprave odlične priloge. Potrebujete 1,5 kg oranžne jedilne buče, 250 ml alkoholnega kisa, dva ščepca cimeta, 4 klinčke, sok limone, 400 g sladkorja. Priprava: bučo prerežite na pol, olupite in odstranite semena; ta lahko nato posušite. Bučno meso narežite na kocke, stresite v skledo in čez nastrgajte polovico limonine lupine. Premešajte. V kozici zavrite kis ter dodajte cimet, klinčke in preostalo limonino lupino. Zavretek prelijte čez bučno meso in pustite 24 ur. Nato kocke odcedite, tekočino znova zavrite in dodajte sladkor. Kuhajte, dokler koščki ne posteklenijo. Mešanico razdelite v kozarce in takoj zaprite.