Sestavine za 4 osebe:
- 750 g sveže ali zamrznjene špinače v listih
- 200 g dolgozrnatega riža basmati
- 4 rezine lososovega fileja brez kože (po 150 g)
- sol in sveže mleti poper
- 3 žlice olivnega olja
- 1 manjša sesekljana bela čebula
- 2 pretlačena stroka česna
- 1 na drobno zrezan rdeč čili
- 200 ml kokosovega mleka
- sok 1 limone
- ščepec muškatnega oreščka
- 50 g nasekljanih nesoljenih pistacij
- 40 g masla
- 4 vršički koprca
Priprava:
- Špinačo na hitro blanširamo ali odmrznemo. Riž skuhamo v osoljeni vodi. Rezine lososa solimo in popramo.
- V ponvi na dveh žlicah olivnega olja popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo pretlačen česen in čili, premešamo in še malo popražimo, nato prilijemo kokosovo mleko in limonin sok ter kuhamo 4 minute. Nazadnje dodamo odcejeno špinačo, solimo in popramo, začinimo z muškatnim oreščkom, premešamo in na blagem ognju dušimo, da tekočina povre.
- V drugi ponvi na olju rezine lososa na vsaki strani pečemo 4 minute. Nazadnje kuhan riž, špinačo in rezine lososa razdelimo na krožnike, okrasimo z vršički koprca in postrežemo.