Zanimivosti

Slastni cmoki

Petra Kancler, Avenija
7. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Z nadevom iz dimljene albuminske skute v drobtinah z zelišči in omako iz kapucink. (za 4 osebe)

Vloženo seme kapucinske kreše

Sestavine:

  • 2 pesti semen kapucinske kreše
  • nekaj popkov kapucink
  • 3 žlice grobo mlete morske soli
  • 2 vejici pehtrana
  • 2 cvetova kopra
  • 2 žlici črnega popra v zrnu
  • približno 1/2 litra vinskega kisa

Priprava:

Semena kapucink, ki morajo biti mlada, ne pretrda in ne prezrela, potresite s soljo in pustite stati pol dneva. Nato semena sperite in z njimi napolnite majhne kozarce za vlaganje, dodajte nekaj popkov ter zelišča in začimbe. Vse prelijte z vrelim vinskim kisom. Zaprite s pokrovom in pustite, da se ohladi. Semena kapucinske kreše lahko uporabite po tednu dni in so odličen nadomestek kaper. Imajo rahlo pikanten okus.

Cmoki z nadevom iz dimljene albuminske skute

Sestavine za testo:

  • 500 g krompirja (kuhanega in pretlačenega)
  • 100 g pšenične moke, tip 700
  • 20 g pšeničnega zdroba
  • 3 rumenjaki
  • 40 g masla (na sobni temperaturi)

Sestavine za nadev:

  • 150 g dimljenega tofuja ali dimljene albuminske skute
  • 1/2 pora (le beli del)
  • 1 žlica peteršilja (na drobno sesekljanega)
  • sol, poper
  • 3 žlice olivnega olja

Priprava:

Najprej pripravite nadev: dimljeno albuminsko skuto, ki je narejena iz sirotke ter zato polna beljakovin, narežite na majhne kocke. Pri XXX uporabljajo znamenito skuto iz Ziljske doline. Če ni na voljo, jo lahko nadomestite z dimljenim tofujem.

Por narežite na trakce. Prepražite jih na olivnem olju, dodajte peteršilj in začinite s soljo in poprom. Vse skupaj primešajte kockam skute.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Nato zamesite krompirjevo testo, vse sestavine zmešajte in premesite. Testo oblikujte v večji svaljek; razrežite ga na manjše kose, te pa sploščite in nadevajte. Oblikujte v cmoke in položite na pomokano površino.

Cmoke skuhajte v rahlo brbotajoči vreli vodi ali na pari (kar traja nekoliko dlje, približno 15 minut).

Drobtine z zelišči

Sestavine:

  • 1 žlica masla
  • 5 žlic drobtin
  • posušena zelišča po okusu (peteršilj, mlade koprive, majaron, koriander, bazilika, rožmarin, čemaž, česen, čili ...)

Priprava:

V ponvi razpustite maslo, dodajte drobtine in zelišča ter rahlo prepražite.

Omaka iz kapucinske kreše

Sestavine:

  • 4 žlice sesekljane čebule
  • 1 žlica olivnega olja
  • 0,25 l zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • 4 žlice sladke smetane
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica vloženih semen kapucinske kreše

Priprava:

Čebulo posteklenite in zalijte z zelenjavno jušno osnovo, začinite s soljo in poprom, nato pa primešajte sladko smetano in limonov sok. Na koncu dodajte še vložena semena kapucinske kreše. Pustite na toplem.

Postrezite:

  1. Kuhane cmoke povaljajte v drobtinah z zelišči in postrezite z omako iz kapucinske kreše.
  2. Glede na letni čas krožnik okrasite s cvetovi kapucinske kreše, njenimi vloženimi popki ali trakovi pora.
  3. Kapucinska kreša bo na vaš krožnik prinesla številne vitamine in minerale, tako popki kot cvetovi in listi pa niso le paša za oči, temveč skrbijo tudi za dobro počutje.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025