Vloženo seme kapucinske kreše
Sestavine:
- 2 pesti semen kapucinske kreše
- nekaj popkov kapucink
- 3 žlice grobo mlete morske soli
- 2 vejici pehtrana
- 2 cvetova kopra
- 2 žlici črnega popra v zrnu
- približno 1/2 litra vinskega kisa
Priprava:
Semena kapucink, ki morajo biti mlada, ne pretrda in ne prezrela, potresite s soljo in pustite stati pol dneva. Nato semena sperite in z njimi napolnite majhne kozarce za vlaganje, dodajte nekaj popkov ter zelišča in začimbe. Vse prelijte z vrelim vinskim kisom. Zaprite s pokrovom in pustite, da se ohladi. Semena kapucinske kreše lahko uporabite po tednu dni in so odličen nadomestek kaper. Imajo rahlo pikanten okus.
Cmoki z nadevom iz dimljene albuminske skute
Sestavine za testo:
- 500 g krompirja (kuhanega in pretlačenega)
- 100 g pšenične moke, tip 700
- 20 g pšeničnega zdroba
- 3 rumenjaki
- 40 g masla (na sobni temperaturi)
Sestavine za nadev:
- 150 g dimljenega tofuja ali dimljene albuminske skute
- 1/2 pora (le beli del)
- 1 žlica peteršilja (na drobno sesekljanega)
- sol, poper
- 3 žlice olivnega olja
Priprava:
Najprej pripravite nadev: dimljeno albuminsko skuto, ki je narejena iz sirotke ter zato polna beljakovin, narežite na majhne kocke. Pri XXX uporabljajo znamenito skuto iz Ziljske doline. Če ni na voljo, jo lahko nadomestite z dimljenim tofujem.
Por narežite na trakce. Prepražite jih na olivnem olju, dodajte peteršilj in začinite s soljo in poprom. Vse skupaj primešajte kockam skute.
Nato zamesite krompirjevo testo, vse sestavine zmešajte in premesite. Testo oblikujte v večji svaljek; razrežite ga na manjše kose, te pa sploščite in nadevajte. Oblikujte v cmoke in položite na pomokano površino.
Cmoke skuhajte v rahlo brbotajoči vreli vodi ali na pari (kar traja nekoliko dlje, približno 15 minut).
Drobtine z zelišči
Sestavine:
- 1 žlica masla
- 5 žlic drobtin
- posušena zelišča po okusu (peteršilj, mlade koprive, majaron, koriander, bazilika, rožmarin, čemaž, česen, čili ...)
Priprava:
V ponvi razpustite maslo, dodajte drobtine in zelišča ter rahlo prepražite.
Omaka iz kapucinske kreše
Sestavine:
- 4 žlice sesekljane čebule
- 1 žlica olivnega olja
- 0,25 l zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- 4 žlice sladke smetane
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica vloženih semen kapucinske kreše
Priprava:
Čebulo posteklenite in zalijte z zelenjavno jušno osnovo, začinite s soljo in poprom, nato pa primešajte sladko smetano in limonov sok. Na koncu dodajte še vložena semena kapucinske kreše. Pustite na toplem.
Postrezite:
- Kuhane cmoke povaljajte v drobtinah z zelišči in postrezite z omako iz kapucinske kreše.
- Glede na letni čas krožnik okrasite s cvetovi kapucinske kreše, njenimi vloženimi popki ali trakovi pora.
- Kapucinska kreša bo na vaš krožnik prinesla številne vitamine in minerale, tako popki kot cvetovi in listi pa niso le paša za oči, temveč skrbijo tudi za dobro počutje.