Zanimivosti

Veganski piknik med zelenjem

Renata Ucman, Zarja
10. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

V zdravem obroku na odeji v senci dreves lahko uživajo tudi vsi, ki ne jedo mesa in mlečnih izdelkov ali pa si to želijo storiti vsaj občasno.

Ljubiteljski kuhar Sašo Šketa, tudi tekmovalec šova MasterChef Slovenija, je pripravil nekaj jedi za veganski piknik. Njegovi recepti za okusne in zdrave jedi – za vrtni burger z marinirano rdečo peso, za mehiško solato v kozarčku in za presno panakoto – so odlični. Obenem so iz pogosto uporabljenih, znanih sestavin in preprosti za pripravo, tudi za tiste, ki za to nimajo veliko časa.

Pri pripravi veganskih jedi, ki ne vsebujejo mesa in mlečnih izdelkov, je za piknik v naravi dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil. »Pri pripravi teh jedi je dobro biti pozoren na uravnoteženost hranilnih snovi na jedilniku. Pri veganski prehrani se hitro lahko zgodi, da imamo na mizi preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin. Za piknik pripravimo jedi, ki se lahko postrežejo tudi hladne. Zelo priročne so na primer jedi v kozarčkih. Na mojem pikniku prav nikoli ne smejo manjkati vsaj tri različice humusa,« pripoveduje Sašo Šketa, ki je ljubiteljski kuhar, bloger, avtor dveh uspešnih kuharskih knjig in obenem avtor številnih receptov na kulinaričnih spletnih straneh sketa.si in presno.si. Že dobro desetletje in pol, kot pravi, je vegetarijanec, s poudarkom na rastlinsko osnovani prehrani.

Vrtni burger z marinirano rdečo peso

V veganskem burgerju lahko meso nadomestimo z doma pripravljenimi polpeti ali z zelenjavo.

Sestavine za en burger: rdeča pesa, polovica jajčevca, veganska majoneza, paradižnik, čebula, zelena solata, bombeta, 2 žlici agavovega sirupa, čili, balzamični kis

Rdečo peso operemo, olupimo, skuhamo in ohladimo. Marinado pripravimo tako, da zmešamo agavov sirup, čili in balzamični kis. Rdečo peso odrežemo na dva centimetra debele rezine in jih mariniramo pol ure. V ponvi popečemo rezino jajčevca in rezino rdeče pese. Bombeto prerežemo in jo popečemo še na notranji strani, nato vse sestavine zložimo v burger. Najprej v burger naložimo solato, nato popečeno rezino jajčevca, popečeno rezino rdeče pese, nasekljano čebulo. Na koncu v burger damo še vegansko majonezo. Postrežemo ga takoj, lahko pa ga uživamo tudi, ko je hladen.

Mehiška solata v kozarčku

Sestavine za en kozarec mehiške solate: 4 žlice zelene salse, polovica nasekljane zelene paprike, 4 žlice kuhane koruze, 50 g kuhane kvinoje, 50 g rdečega fižola, polovica nasekljanega avokada, pest mlade špinače

V steklen kozarec najprej naložimo salso, nato nasekljano zeleno papriko, koruzo, kvinojo, rdeč fižol, avokado in na koncu še špinačo. Preden ga odpremo, kozarec pretresemo, da se solatni preliv dobro premeša z drugimi sestavinami.

Presna panakota z jagodami in baziliko

Sestavine: 100 g indijskih oreščkov, 200 ml vode, 3 žlice agavovega sirupa, 1 žlička agarja, 100 g jagod, 30 g sveže bazilike

Najprej indijske oreščke namočimo v vodi za štiri ure. V mešalniku do gladkega zmešamo namočene oreščke, vodo in agavov sirup. V drugi posodi ločeno pripravimo agar tako, da v pol decilitra vode primešamo žličko agarja v prahu in to segrevamo do vretja. Mešanico agarja nato prilijemo v mešalnik k mešanici indijskih oreščkov in vse skupaj dobro premešamo. Nato maso prelijemo v kozarčke. Jagode operemo, jim odstranimo peclje in jih nato pretlačimo. Zraven dodamo nasekljano baziliko in po lastnem okusu še sladkamo. Tako pripravljen jagodni preliv prelijemo čez panakoto in jo pred postrežbo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala