Ljubiteljski kuhar Sašo Šketa, tudi tekmovalec šova MasterChef Slovenija, je pripravil nekaj jedi za veganski piknik. Njegovi recepti za okusne in zdrave jedi – za vrtni burger z marinirano rdečo peso, za mehiško solato v kozarčku in za presno panakoto – so odlični. Obenem so iz pogosto uporabljenih, znanih sestavin in preprosti za pripravo, tudi za tiste, ki za to nimajo veliko časa.
Pri pripravi veganskih jedi, ki ne vsebujejo mesa in mlečnih izdelkov, je za piknik v naravi dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil. »Pri pripravi teh jedi je dobro biti pozoren na uravnoteženost hranilnih snovi na jedilniku. Pri veganski prehrani se hitro lahko zgodi, da imamo na mizi preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin. Za piknik pripravimo jedi, ki se lahko postrežejo tudi hladne. Zelo priročne so na primer jedi v kozarčkih. Na mojem pikniku prav nikoli ne smejo manjkati vsaj tri različice humusa,« pripoveduje Sašo Šketa, ki je ljubiteljski kuhar, bloger, avtor dveh uspešnih kuharskih knjig in obenem avtor številnih receptov na kulinaričnih spletnih straneh sketa.si in presno.si. Že dobro desetletje in pol, kot pravi, je vegetarijanec, s poudarkom na rastlinsko osnovani prehrani.
Vrtni burger z marinirano rdečo peso
V veganskem burgerju lahko meso nadomestimo z doma pripravljenimi polpeti ali z zelenjavo.
Sestavine za en burger: rdeča pesa, polovica jajčevca, veganska majoneza, paradižnik, čebula, zelena solata, bombeta, 2 žlici agavovega sirupa, čili, balzamični kis
Rdečo peso operemo, olupimo, skuhamo in ohladimo. Marinado pripravimo tako, da zmešamo agavov sirup, čili in balzamični kis. Rdečo peso odrežemo na dva centimetra debele rezine in jih mariniramo pol ure. V ponvi popečemo rezino jajčevca in rezino rdeče pese. Bombeto prerežemo in jo popečemo še na notranji strani, nato vse sestavine zložimo v burger. Najprej v burger naložimo solato, nato popečeno rezino jajčevca, popečeno rezino rdeče pese, nasekljano čebulo. Na koncu v burger damo še vegansko majonezo. Postrežemo ga takoj, lahko pa ga uživamo tudi, ko je hladen.
Mehiška solata v kozarčku
Sestavine za en kozarec mehiške solate: 4 žlice zelene salse, polovica nasekljane zelene paprike, 4 žlice kuhane koruze, 50 g kuhane kvinoje, 50 g rdečega fižola, polovica nasekljanega avokada, pest mlade špinače
V steklen kozarec najprej naložimo salso, nato nasekljano zeleno papriko, koruzo, kvinojo, rdeč fižol, avokado in na koncu še špinačo. Preden ga odpremo, kozarec pretresemo, da se solatni preliv dobro premeša z drugimi sestavinami.
Presna panakota z jagodami in baziliko
Sestavine: 100 g indijskih oreščkov, 200 ml vode, 3 žlice agavovega sirupa, 1 žlička agarja, 100 g jagod, 30 g sveže bazilike
Najprej indijske oreščke namočimo v vodi za štiri ure. V mešalniku do gladkega zmešamo namočene oreščke, vodo in agavov sirup. V drugi posodi ločeno pripravimo agar tako, da v pol decilitra vode primešamo žličko agarja v prahu in to segrevamo do vretja. Mešanico agarja nato prilijemo v mešalnik k mešanici indijskih oreščkov in vse skupaj dobro premešamo. Nato maso prelijemo v kozarčke. Jagode operemo, jim odstranimo peclje in jih nato pretlačimo. Zraven dodamo nasekljano baziliko in po lastnem okusu še sladkamo. Tako pripravljen jagodni preliv prelijemo čez panakoto in jo pred postrežbo za nekaj časa postavimo v hladilnik.