Pravilno shranjevanje

Potrebujete vsaj dva noža in dve deski

zf
29. 7. 2017, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je hrana sinonim gurmanskih užitkov, druženja in gostoljubja, danes vse več ljudi ob njej pomisli tudi na zdravje. Zdravja pa nam ne omogoči le izbira ustreznih živil, temveč tudi pravilna priprava in shranjevanje.

Dreamstime
Vsi trebušni virusi se širijo z okuženimi rokami.

Pri pripravi in shranjevanju živil se lahko že z eno samcato napako ali površnostjo najkakovostnejše sestavine spremenijo v vir nevarnih bakterijskih okužb in viroz. Upoštevajte naslednja pravila, da bo priprava hrane čim varnejša.

Deske in noži

Z dvema deskama in dvema večjima nožema za rezanje lahko preprečimo zastrupitev s salmonelo, ki se skriva v mesnih izdelkih in jajcih, uniči pa se s kuhanjem in temeljitim pečenjem. Ena deska naj bo za meso, druga za zelenjavo, prav tako noža. Jajca bomo namesto v mehko raje skuhali v trdo ali iz njih pripravili omleto. Tudi listerioza, bakterijska okužba, pogosta pri govedu, prašičih in perutnini (viri okužb za človeka so lahko tudi mehki siri in mleko), se širi s slabo higieno in z ne dovolj kuhanim mesom. Bakterijo uniči pasterizacija, denimo toplotna obdelava mleka, če pa je hrana okužena in nato zamrznjena, se bakterija razmnožuje naprej. 

Uporabno najmanj do ...

Posebej bodimo pozorni na podatke o roku uporabnosti živila, ki pomenijo, da lahko živilo varno zaužijemo le do določenega datuma, seveda ob upoštevanju navodil za shranjevanje. Na živilih, ki se hitreje kvarijo, je po navadi oznaka »uporabno največ do ...«. Na živilih, ki niso hitro pokvarljiva (denimo testenine, prepečenec), pa običajno preberemo »uporabno najmanj do ...« oziroma »porabiti do ...«. 

Kaj kam spada v hladilniku

Najnižja in najhladnejša polica v hladilniku (s temperaturo okoli dve stopinji Celzija) je najboljši predel za morsko hrano in meso. Jajca, mlečne izdelke, narezane mesne izdelke (salame, pršut in podobno), ostanke, torte in izdelke z oznako »po odprtju hraniti v hladilniku« shranimo med osrednjo (4–5 °C) in najvišjo polico (8 °C). Zaprti deli v spodnjem delu hladilnika (10 °C) so namenjeni sadju in zelenjavi, ki se lahko pokvarita zaradi prenizke temperature. Predeli v vratih pa so točke z najvišjo temperaturo (10–15 °C) in so namenjeni izdelkom, ki potrebujejo manj hlajenja; to so pijače, gorčica, maslo ...

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste