Zanimivosti

Marinirana postrv,…

Alan Kavčič, Avenija
3. 8. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

…pire topinamburja, majoneza peteršiljevega olja, drobtine črnega sezama, čips ribje kože, praženi orehi, regratovi popki, zelišča.

MARINIRANA POSTRV

Sestavine:

  • 1 file postrvi, približno 200 g
  • 20 g soli
  • 30 g sladkorja

Priprava:

File očistimo. Sol in sladkor zmešamo ter s to mešanico začinimo ribo z obeh strani. Tako marinirano ribo postavimo v hladilnik za približno 2 uri. Ribo nato speremo in narežemo na karpačo.

PIRE TOPINAMBURJA

Sestavine:

  • 200 g topinamburja
  • 3 dl mleko
  • 10 g masla
  • sol, poper

Priprava:

Topinambur olupimo in narežemo na kolobarje ter jih prepražimo na maslu. Nato prilijemo mleko in kuhamo toliko časa, da se topinambur zmehča. Začinimo in zmiksamo v gladko zmes.

MAJONEZA PETERŠILJEVEGA OLJA

Sestavine:

  • 100 g peteršilja
  • 3 dl sončničnega olja
  • 1 rumenjak
  • 2 žlički vode
  • žlička gorčice
  • jabolčni kis
  • sol, poper

Priprava:

Peteršilj očistimo in zblanširamo ter ohladimo v mrzli vodi. Nato ga ožamemo in damo v mešalnik skupaj z oljem ter miksamo 7 minut. Olje precedimo, usedline ne mečkamo. V posodi zmešamo rumenjak, gorčico in malo kisa, med stalnim mešanjem dodajamo olje po kapljicah (za en rumenjak potrebujemo 2 dl olja). Dodamo dve žlici vode in začinimo. Preden postrežemo serviranjem damo v hladilnik.

DROBTINE ČRNEGA SEZAMA

Sestavine:

  • 50 g črnega sezama
  • 20 g belih drobtin
  • sol, poper

Priprava:

Črni sezam prepražimo, zmešamo z drobtinami in začinimo.

ČIPS RIBJE KOŽE

Sestavine:

  • koža postrvi

Priprava:

Kožo, ki ostane od fileja postrvi, očistimo vsega mesa in položimo med dva lista papirja za peko ter obtežimo. Pečemo na 200 stopinj približno 3 minute. Ohladimo na sobno temperaturo.

PRAŽENI OREHI

Sestavine:

  • 200 g oluščenih orehov

Priprava:

Orehe prepražimo in sesekljamo.

VLOŽENI REGRATOVI POPKI

Sestavine:

  • 100 g regratovih popkov (naberemo jih v sezoni)
  • 70 g sladkorja
  • 100 g jabolčnega kisa
  • 100 g vode
  • 100 g soli
  • 10 celih zrn črnega popra

Priprava:

Regratove popke očistimo. Zakuhamo raztopino za vlaganje – vse sestavine, razen popkov, zavremo. Pred tem v pečici na 200 stopinj za 10 minut pregrejemo kozarce za vlaganje, da uničimo vse bakterije. Nato v kozarce položimo očiščene regratove popke in prelijemo z raztopino za vlaganje. Dobro zatesnimo in postavimo v temen in suh prostor (shrambo).

SERVIRANJE

Na krožnik damo žlico pireja topinamburja, nanj položimo karpačo postrvi, ob strani nakapamo majonezo peteršiljevega olja, posujemo z drobtinami črnega sezama, na vrh postrvi položimo čips ribje kože, dodamo vložene regratove popke in posujemo s svežimi zelišči (kurja črevca in koprc).

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki