MARINIRANA POSTRV
Sestavine:
- 1 file postrvi, približno 200 g
- 20 g soli
- 30 g sladkorja
Priprava:
File očistimo. Sol in sladkor zmešamo ter s to mešanico začinimo ribo z obeh strani. Tako marinirano ribo postavimo v hladilnik za približno 2 uri. Ribo nato speremo in narežemo na karpačo.
PIRE TOPINAMBURJA
Sestavine:
- 200 g topinamburja
- 3 dl mleko
- 10 g masla
- sol, poper
Priprava:
Topinambur olupimo in narežemo na kolobarje ter jih prepražimo na maslu. Nato prilijemo mleko in kuhamo toliko časa, da se topinambur zmehča. Začinimo in zmiksamo v gladko zmes.
MAJONEZA PETERŠILJEVEGA OLJA
Sestavine:
- 100 g peteršilja
- 3 dl sončničnega olja
- 1 rumenjak
- 2 žlički vode
- žlička gorčice
- jabolčni kis
- sol, poper
Priprava:
Peteršilj očistimo in zblanširamo ter ohladimo v mrzli vodi. Nato ga ožamemo in damo v mešalnik skupaj z oljem ter miksamo 7 minut. Olje precedimo, usedline ne mečkamo. V posodi zmešamo rumenjak, gorčico in malo kisa, med stalnim mešanjem dodajamo olje po kapljicah (za en rumenjak potrebujemo 2 dl olja). Dodamo dve žlici vode in začinimo. Preden postrežemo serviranjem damo v hladilnik.
DROBTINE ČRNEGA SEZAMA
Sestavine:
- 50 g črnega sezama
- 20 g belih drobtin
- sol, poper
Priprava:
Črni sezam prepražimo, zmešamo z drobtinami in začinimo.
ČIPS RIBJE KOŽE
Sestavine:
- koža postrvi
Priprava:
Kožo, ki ostane od fileja postrvi, očistimo vsega mesa in položimo med dva lista papirja za peko ter obtežimo. Pečemo na 200 stopinj približno 3 minute. Ohladimo na sobno temperaturo.
PRAŽENI OREHI
Sestavine:
- 200 g oluščenih orehov
Priprava:
Orehe prepražimo in sesekljamo.
VLOŽENI REGRATOVI POPKI
Sestavine:
- 100 g regratovih popkov (naberemo jih v sezoni)
- 70 g sladkorja
- 100 g jabolčnega kisa
- 100 g vode
- 100 g soli
- 10 celih zrn črnega popra
Priprava:
Regratove popke očistimo. Zakuhamo raztopino za vlaganje – vse sestavine, razen popkov, zavremo. Pred tem v pečici na 200 stopinj za 10 minut pregrejemo kozarce za vlaganje, da uničimo vse bakterije. Nato v kozarce položimo očiščene regratove popke in prelijemo z raztopino za vlaganje. Dobro zatesnimo in postavimo v temen in suh prostor (shrambo).
SERVIRANJE
Na krožnik damo žlico pireja topinamburja, nanj položimo karpačo postrvi, ob strani nakapamo majonezo peteršiljevega olja, posujemo z drobtinami črnega sezama, na vrh postrvi položimo čips ribje kože, dodamo vložene regratove popke in posujemo s svežimi zelišči (kurja črevca in koprc).