Zeliščno olje kot dodatek k solatam in ribam
Potrebujemo:
- svežo vejico rožmarina in timijana,
- 2 rezini limone,
- 300 mililitrov olivnega olja.
Priprava:
Vejico rožmarina in timijana nekaj dni pred uporaba sušimo na soncu. Limono olupimo in jo narežemo na rezine. Vse sestavine damo v steklenico in jih zalijemo z olivnim oljem. V temnem in hladnem prostoru pustimo stati mešanico nekaj dni, da se navzame vonja dišavnic in agrumov.
Jabolčni kis z dodatkom medu in česna
Potrebujemo:
- strok česna,
- žličko medu,
- deciliter jabolčnega kisa.
Priprava:
Česen olupimo. V stekleno posodo damo žličko medu in ga prelijemo z jabolčnim kisom. V kozarec za vlaganje položimo strok česna in prelijemo z mešanico medu in kisa. Kozarec za vlaganje dobro zapremo in pustimo do sedem dni v temnem in hladnem prostoru.
Zeliščna sol za vsestransko uporabo v juhah, omakah in solatah
Potrebujemo:
- 30 gramov morske soli,
- 4 grame posušenega origana,
- 4 grame posušene bazilike,
- 4 grame posušene melise,
- 4 grame posušenega majarona,
- 4 grame posušenega rožmarina.
Priprava:
Posušena zelišča in morsko sol na drobno zdrobimo v terilniku, da se sol obarva z barvo zelišč. Pripravljeno sol hranimo v stekleni posodici.