Zanimivosti

Zeliščno olje, kis in sol

Marjana Romanović, Bodi Zdrava
3. 8. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Začimbne mešanice se podajo k različnim vrstam jedi: sveže pripravljenim solatam, testeninam ali morskim jedem.

Zeliščno olje kot dodatek k solatam in ribam

Potrebujemo:

  • svežo vejico rožmarina in timijana,
  • 2 rezini limone,
  • 300 mililitrov olivnega olja.

Priprava:

Vejico rožmarina in timijana nekaj dni pred uporaba sušimo na soncu. Limono olupimo in jo narežemo na rezine. Vse sestavine damo v steklenico in jih zalijemo z olivnim oljem. V temnem in hladnem prostoru pustimo stati mešanico nekaj dni, da se navzame vonja dišavnic in agrumov.

Jabolčni kis z dodatkom medu in česna

Potrebujemo:

  • strok česna,
  • žličko medu,
  • deciliter jabolčnega kisa.

Priprava:

Česen olupimo. V stekleno posodo damo žličko medu in ga prelijemo z jabolčnim kisom. V kozarec za vlaganje položimo strok česna in prelijemo z mešanico medu in kisa. Kozarec za vlaganje dobro zapremo in pustimo do sedem dni v temnem in hladnem prostoru.

Zeliščna sol za vsestransko uporabo v juhah, omakah in solatah

Potrebujemo:

  • 30 gramov morske soli,
  • 4 grame posušenega origana,
  • 4 grame posušene bazilike,
  • 4 grame posušene melise,
  • 4 grame posušenega majarona,
  • 4 grame posušenega rožmarina.

Priprava:

Posušena zelišča in morsko sol na drobno zdrobimo v terilniku, da se sol obarva z barvo zelišč. Pripravljeno sol hranimo v stekleni posodici.