Pikantna marinada
Sestavine:
- ½ ostrega feferona
- 1 strok česna
- 2 žlici provansalskih zelišč
- 4 žlice repičnega olja
Priprava:
Feferonu odstranimo semena in narežemo na obročke. Česen olupimo in sesekljamo. Oboje zmešamo z zelišči in oljem.
Marinada je primerna za meso in zelenjavo.
Aromatična marinada za meso
Sestavine:
- 6 žlic repičnega olja
- 1 ali 2 naribani čebuli
- 1 brizg worcestrske omake
- 3 žlice kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 3 žlice paradižnikove mezge
Priprava:
Čebulo zmešamo z oljem. Dodamo worcestrsko omako, kis, gorčico in paradižnikovo mezgo in nekaj časa počakamo.
Marinada je odlična za pripravo kotletov, rebrc ali svinjskih zrezkov.
Azijska marinada
Sestavine:
- 4 žlice repičnega olja
- 2 žlici medu
- 2 žlici limoninega soka
- 6 žlic sojine omake
- 1 žlica karija v prahu
- 1 žlička ingverja v prahu
- 1 žlica paradižnikove mezge
Priprava:
Olje zmešamo s preostalimi sestavinami in počakamo, da se okusi prepojijo.
Marinada je odlična za pripravo perutnine in govejega mesa.
Marinada za kozice
Sestavine:
- 100 ml repičnega olja
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 do 2 žlički provansalskih zelišč
- sol, poper
Priprava:
Olje zmešamo z limoninim sokom, sesekljanim česnom in zelišči. Dobro solimo in popramo.
Balzamična marinada z rdečim vinom
Sestavine:
- 1 strok česna
- 3 čebule
- 100 ml repičnega olja
- 100 ml balzamičnega kisa
- 5 žlic rdečega vina
- ½ žličke črnega popra
- 1 vejica rožmarina
Priprava:
Česen olupimo in pretlačimo. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Zmešamo olje, balzamični kis in vino, dodamo česen, čebulo, poper in rožmarin.
Marinada je primerna za govedino, svinjino in jagnjetino.
Domače zeliščno maslo
Za pripravo zrezkov ali za namaz na opečenem kruhu je odlično, če imamo pri roki domače zeliščno maslo. Pripravimo ga v petih minutah, zmanjka pa ga še prej!
Sestavine za 6 porcij:
- nekaj vejic timijana
- 1 strok česna
- ½ bio limone
- 125 g zmehčanega masla
- ½ žličke grobo mlete soli
- 1 žlička čilija v kosmičih
Priprava:
Timijan osmukamo in sesekljamo. Česen pretlačimo, limoni nastrgamo lupino in zmešamo s česnom, timijanom, maslom, soljo in čilijem.
Maslo shranimo v stekleni posodici s pokrovčkom ali zvijemo v zvitek pergamentnega papirja in prevežemo z vrvico. Hranimo na hladnem.
Skrivnost sočnih čevapčičev
Da bodo čevapčiči ravno prav pečeni in bodo ohranili sočnost, velja upoštevati nekaj nasvetov prekaljenih mojstrov peke na žaru.
- Najbolje, da jih pečemo na vroči rešetki in na pladnju, saj jim ni treba dodajati olja, ker vsebujejo dovolj maščobe.
- Med peko jih ni treba zalivati, ker bodo tako na zunaj prepečeni, znotraj pa surovi.
- Čevapčiči so ravno prav pečeni, ko so znotraj rožnato rjavi.
- Med peko jih le nekajkrat obrnemo, pečene pa pustimo kakšno minuto »počivati« in jih šele potem postrežemo.
- Čevapčiče ponudimo z gorčico, majonezo, ajvarjem ali - še bolje - doma pripravljeno jogurtovo pomako iz jogurta in kisle smetane (razmerje 2 : 1), z dodatkom strtega česna, v možnarju pretlačenih svežih zelišč (origano, bazilika), pol žličke sladke in prav toliko ostre mlete paprike.