Sestavine za 4 osebe:
- 4 manjše rumene paprike
- 4 mesnate rdeče paprike
- 250 g mlete govedine
- 2/3 skodelice riža za rižote
- 1 majhna čebula
- 1 manjši korenček
- 4 žlice olja
- 200 ml pasiranega paradižnika
- 2 žlički začimbnega posipa
- sol in poper
- 2 žlici nastrganega parmezana
Priprava:
- Paprikam odrežemo zgornji del s pecljem, iz notranjosti odstranimo semena in belo tkivo, nato jih v vreli slani vodi kuhamo 2 minuti. Odrezane dele paprik na drobno zrežemo, čebulo in korenček olupimo in na drobno sesekljamo.
- Za nadev najprej v posodi na treh žlicah olja prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo mleto meso, korenček in zrezano papriko. Pražimo in mešamo, da se meso razdrobi in spremeni barvo, solimo in popramo.
- Mesu dodamo riž, premešamo in še malo popražimo, nato prilijemo skodelico vrele vode, primešamo žličko začimbnega posipa in odkrito kuhamo toliko časa, da se riž skuha, vendar pod zobmi ostane še čvrst. Med kuhanjem postopoma prilivamo vročo vodo, da je riž dovolj vlažen, vendar se ne razkuha.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač namažemo z žlico olja in vanj postavimo paprike. Ko se nadev malo ohladi, mu primešamo parmezan in z njim napolnimo paprike. Pasiran paradižnik zmešamo z žličko začimbnega posipa in 100 ml vroče vode ter zlijemo na dno pekača. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 35 minut.