Nasvet

Preprečimo rast bakterij in si zagotovimo varne obroke

zf
25. 6. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poleti bodimo pozorni pri pripravi in shranjevanju hrane.

Profimedia
V poletni vročini bodite pozorni na ustrezno shranjevanje hrane.

Vsa hrana je podvržena mikrobiološkim, kemičnim in fizičnim spremembam, poleg tega se hranilne vrednosti hrane spreminjajo zaradi različnih procesov. Zato je izredno pomembno, da preprečimo rast bakterij, to pa zagotovimo z ustreznim ravnanjem s hrano in primernim shranjevanjem. Večina bakterij se optimalno razvija pri temperaturi med 10 in 60 stopinjami Celzija. Pri temperaturah nad 60–65 stopinjami se v zadostnem času večina bakterij uniči. Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane. Visoke temperature namreč omogočajo razvoj različnih mikroorganizmov, četudi živilo navzven ne kaže znakov pokvarjenosti.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja