Zanimivosti

Kraljice rož tudi v prehrani

Metka McCully Žigon, Zarja
25. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prav zdaj vrtnice pri meni in povsod po sosednjih vrtovih res bujno in obilno cvetijo

Upam, da imate na vrtu kakšno vrtnično lepotico. Ustavite se za hip, podrobno si oglejte njene čudovite cvetove in barve, nato zaprite oči in povohajte njen čudoviti vonj. To nebeško lepoto in vonj je narava ustvarila za vas. Uživajte! Bodite hvaležni in veseli.

Za vas pa sem tudi tokrat pripravila cel kup svojih vrtničnih receptov. Vrtnice so tudi zdravilne rastline. Ste to vedeli? Seveda pa to velja le za stare dišeče sorte, nastale iz Rose damascene (imenovane po mestu Damask v Siriji), Rose centifolie, Rose albe in Rose gallice. Zdravilni pa so tudi naši šipki (Rosa canina).

PREHRANA

Vrtnice človeštvo goji že več kot 4000 let. Vse velike in stare civilizacije so jih poznale in uporabljale. Spadajo v družino rožnic, kamor uvrščamo tudi številne sadne vrste (jabolka, marelice, breskve, slive …). Zanje je značilno, da niso strupene, zato so jih od nekdaj uporabljali tudi v prehrani. Na Bližnjem vzhodu so del vsakodnevne prehrane, sploh pa so nujne pri pripravi njihovih tradicionalnih sladic. V prehrani lahko uporabimo sveže vrtnične cvetove, rožno vodo (hidrolat vrtnic) in tudi eterično olje. Le kapljica slednjega zadostuje za odišavljenje sladoledov, marmelad, medu ali peciva.

Tukaj je moj recept za vrtnični sok. Vsako leto ga pripravljam iz zelo stare sorte rdeče cvetoče vrtnice, ki ji ne vem imena. Ko smo kupili posest, je že rasla tukaj in je najbrž stara čez sto let. Cveti obilno spomladi in še malce v avgustu, cvetovi so čudovito dišeči. Vrtnico vsako leto napade pogosta vrtnična bolezen - črna listna pegavost vrtnic, tako da ji odpade precej listov, včasih pa jo napadejo še listne uši. Kemije ne želim uporabljati, za naravne pripravke pa mi nekako zmanjka časa in energije. Vendar sklepam, da če je vrtnica sama od sebe tako dolgo preživela, bo pa še naprej, in se zaradi bolezni ne vznemirjam preveč. Raje jo spomladi nahranim s kompostiranim hlevskim gnojem in zelo skrbno obrežem, ne veliko, poleti pa jo v suši zalivam. Uši pa se lotim kar s prsti, ker se mi ne ljubi delati pripravka iz kopriv.

Božanski vrtnični sok

Sestavine:

  • 3–5 prgišč cvetov dišečih vrtnic (samo venčni listi)
  • sok 2 limon
  • 200 g sladkorja
  • 3 l vode

Priprava: Naberite odprte cvetove dišečih vrtnic. Barva ni pomembna, vendar le če boste namakali rdeče vrtnice, bo sok lepe rdeče barve. Cvetne (venčne) liste odtrgajte, preostalo pa zavrzite (čašne liste in prašnike). V posodo dajte vrtnične lističe, potresite po njih sladkor in dodajte limonov sok. Prelijte s prekuhano ohlajeno vodo. Premešajte in dajte v hladilnik, kjer naj se listi namakajo vsaj 24 ur. Občasno premešajte. Po dnevu namakanja precedite. Pozor! Nikar ne stiskajte ali mečkajte lističev, sicer bo sok grenak. Samo precedite in vaš čudovito aromatični sok je pripravljen. Poskusite, če se vam zdi premalo sladek, dodajte še malce sladkorja po svojem okusu.

Kdor nima primerne vrtnice, naj ne bo žalosten. Uporabite lahko tudi vrtnični hidrolat. Pozorni bodite pri nakupu, da je narejen z destilacijo vrtničnih cvetov ter da je primeren za uživanje (da ni le z umetno, sintetično aromo odišavljena voda).

Limonada z vrtničnim hidrolatom

Sestavine:

  • 1 l vode
  • sok ene limone
  • 1 velika žlica vrtničnega hidrolata
  • malce sladkorja po okusu

Postopek: Premešajte, nekoliko ohladite in uživajte.

Vrtnice s šampanjcem

1 žlico vrtničnega hidrolata lahko zmešate z buteljko penine. Dobili boste nadvse aromatičen »šampanjec«, zelo primeren za proslavljanje kakšnega lepega dogodka, kot je na primer poroka.