Zanimivosti

Špinačna torta

Marija Merljak, Zeleni raj
3. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prirejeni špinačni recepti samostanske kuhinje Žičke kartuzije (iz knjige Samostanska kuhinja, B. Kuharja in J. Mlinariča, Kmečki glas, 2002)

Potrebujemo:

za testo: 40 dag moke bele, 8 dag masla, 2 dl mleka, eno jajce;

za nadev: 1 kg špinače, eno čebulo, dva stroka česna, 10 dag slanine, tri jajca, 5 dag parmezana, dve žlici krušnih drobtin, štiri vejice peteršilja in 10 dag masla.

Pripravimo: iz sestavin zgnetemo čvrsto in gladko testo, ki naj počiva 30 minut. Medtem blanširamo špinačo, jo odcedimo in na drobno sesekljamo. V ponvi prepražimo slanino, čebulo, česen in peteršilj, dodamo sesekljano špinačo, še nekoliko prepražimo in po potrebi dodamo malce mleka ali vode, podušimo in ohladimo. V ohlajeno maso zamešamo drobtine, sir, sol, poper in jajca. Nato spočito testo razvaljamo v dva kroga; spodnji mora biti večji od pekača, da robove zavihamo. Pekač dobro namastimo z maslom ali uporabimo papir za peko, lahko pa oboje hkrati. Testo premažemo z nadevom, dodamo vrhnjo ploskev testa in spodnjega zavihamo čezenj. Pečemo pri 160 °C kakih 40 minut. Po želji vrhnjo ploskev lahko premažemo z jajci in parmezanom.