Zanimivosti

Špinačna torta

Marija Merljak, Zeleni raj
3. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prirejeni špinačni recepti samostanske kuhinje Žičke kartuzije (iz knjige Samostanska kuhinja, B. Kuharja in J. Mlinariča, Kmečki glas, 2002)

Potrebujemo:

za testo: 40 dag moke bele, 8 dag masla, 2 dl mleka, eno jajce;

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

za nadev: 1 kg špinače, eno čebulo, dva stroka česna, 10 dag slanine, tri jajca, 5 dag parmezana, dve žlici krušnih drobtin, štiri vejice peteršilja in 10 dag masla.

Pripravimo: iz sestavin zgnetemo čvrsto in gladko testo, ki naj počiva 30 minut. Medtem blanširamo špinačo, jo odcedimo in na drobno sesekljamo. V ponvi prepražimo slanino, čebulo, česen in peteršilj, dodamo sesekljano špinačo, še nekoliko prepražimo in po potrebi dodamo malce mleka ali vode, podušimo in ohladimo. V ohlajeno maso zamešamo drobtine, sir, sol, poper in jajca. Nato spočito testo razvaljamo v dva kroga; spodnji mora biti večji od pekača, da robove zavihamo. Pekač dobro namastimo z maslom ali uporabimo papir za peko, lahko pa oboje hkrati. Testo premažemo z nadevom, dodamo vrhnjo ploskev testa in spodnjega zavihamo čezenj. Pečemo pri 160 °C kakih 40 minut. Po želji vrhnjo ploskev lahko premažemo z jajci in parmezanom.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost