Zanimivosti

Dokazala, da je tudi zdravo zelo okusno

Teja Pelko, Novice Svet24
3. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tereza je letošnje poletje začela s popolnoma novo kuharsko knjigo Zdravo, Tereza! Na pot se jo je odločila pospremiti z večerjo z recepti iz knjige.

Osebni arhiv
Tereza Poljanič

Za goste je Tereza pripravila popolnoma vegetarijanski meni z lokalnimi in ekološkimi sestavinami. Ob prihodu je ponudila zanimiv fermentiran aperitiv kombucha, za pozdrav iz kuhinje mini presno lazanjo, za predjed tradicionalen kisel kruh z okisano cvetačo in grahovim pirejem, za glavno jed pesine njoke s poletnim pestom in veganskim parmezanom, za sladico pa marelične cmoke s paljenim testom, vegansko pehtranovo kremo ter orehove »drobtine«.

V okusnem gastronomskem potovanju je uživala tudi komičarka Lucija Ćirović. »Terezini recepti se mi zdijo zelo zanimivi. Imam tudi njeno prvo knjigo, nisem pa še ničesar skuhala po njenem receptu,« nam je dejala Lucija, ki – še posebno odkar je bila v oddaji MasterChef Slovenija – zelo veliko časa preživi v kuhinji. Ne pripravlja pa več toliko slaščic. »Če je kakšen rojstni dan, še vedno naredim kakšno torto, sem se pa dala malo nazaj s sladicami. Zdaj namreč hodim v fitnes in razmišljam o bolj zdravih sladicah. Moj trener je rekel, da se določene 'špehce' da dol spraviti samo v kuhinji. Jaz pa zelo rada jem. Če je pa dobro,« nam je potožila Lucija.

Da je lahko zelo okusna tudi zdrava hrana, pa se trudi dokazati Tereza – tako v svoji kuharski oddaji Zdravo, Tereza! kot na delavnicah, ki jih ima po vsej Sloveniji. Ob popotovanju po domovini pa vedno znova ugotavlja, kako neverjetno lepa je naša država. »Tokrat sem denimo že bila na Bohinjskem jezeru, a ga nikoli nisem gledala z očmi, s katerimi ga zdaj. Pod objavami fotografij na instagramu mi prijatelji z Nove Zelandije pišejo, da ne razumejo, zakaj sem zapustila Slovenijo. Res smo lahko ponosni na to, kar imamo,« nam je dejala Tereza. Seveda pa tudi pri popotovanjih ne gre brez kulinarike. »Rada spoznavam lokalne predelovalce in kmete. Bila sem na kozji farmi, kjer delajo domače kozje izdelke, med drugim tudi kozje sire in skute. To me zelo zanima. V Sloveniji imamo zelo kvalitetne sestavine, ki jih ne cenimo dovolj,« pravi Tereza, ki bo pri nas uživala še dva meseca, nato pa se bo vrnila na Novo Zelandijo in nadaljevala svojo kulinarično pot – upa, da tudi z novo, 3. sezono oddaje Zdravo, Tereza! in kasneje tudi s knjigo z recepti iz nje.

osebni arhiv
popečeni češnjevi paradižniki, pire graha, meta, vložena cvetača, dukkah in čili olje