Špinača je zelo bogata z železom, a vseeno ne toliko, kot morda mislimo. V 100 g sveže špinače je 3,5 miligrama železa in kar 90 odstotkov vode.
Vas je babica poučila, da špinače ne smemo pregrevati? Ni res! Špinačo lahko po toplotni obdelavi ohlajeno shranimo v hladilnik in jo naslednji dan pogrejemo (na vsaj 70 stopinj).
Ker je zelo občutljiva in listi hitro ovenijo, jo zavijemo v vlažno krpo in največ za dva dni shranimo v hladilniku. Kadar je v dveh dneh ne nameravamo porabiti, jo raje blanširamo in zamrznemo. To storimo tako:
- Svežo špinačo stresemo v večje cedilo in splaknemo z mrzlo vodo. Listov raje ne namakamo v vodi, ker tako izgubljamo dragocene vitamine. Če so listi že večji, lahko odrežemo trše bele pecljate dele.
- Manjše količine listov za 30 sekund potopimo v vrelo slano vodo in jih potem takoj stresemo v ledeno vodo.
- Špinačo dobro odcedimo in jo neprepustno zapremo v plastične vrečke ter položimo v zamrzovalnik.
Druga metoda za shranjevanje špinače je dušenje oziroma priprava špinače nad parno kopeljo. Širši lonec z vodo (sega naj 2 do 3 centimetre visoko) pristavimo na ogenj, zavremo, vanj vstavimo nastavek za dušenje in pokrijemo. V petih minutah je špinača pripravljena.
Če želimo špinačni pire, jo za nekaj minut stresemo v vrelo vodo, odcedimo in ukašimo z električnim mešalnikom. Dodamo sladko ali sojino smetano. Solimo in popramo.
Špinačo največkrat pripravimo s krompirjevim pirejem, za spremembo pa poskusimo žličnike, ki bodo odlična popestritev pomladnega jedilnika.
Špinačni žličniki
Sestavine za 4 osebe:
- 650 g mlade sveže špinače (ali 500 g zamrznjene)
- 2 mladi čebuli
- 1 strok česna
- 200 g masla
- 200 g rikote (sirarske oziroma albuminske skute)
- 3 jajca
- 150 g starega kruha
- 80 g moke
- sol, poper, muškatni orešček
- 100 g trdega sira
- 1/2 šopka luštreka
Priprava:
- Špinačo umijemo in ji odstranimo morebitne trše dele. V vreli slani vodi jo blanširamo dve minuti, potopimo v ledeno vodo in odcedimo. Položimo jo na kuhinjsko krpo, zavijemo in pritisnemo, da odstranimo odvečno vodo. Natehtamo 300 g špinače.
- Čebulo očistimo in sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Oboje dve minuti pražimo na 20 g masla. To mešanico skupaj s špinačo, rikoto in jajci ukašimo. 3. Kruh zmeljemo v drobtine, ga dodamo špinačni mešanici, dodamo še moko, sol, poper, nastrgan muškatni orešček.
- Z dvema žlicama oblikujemo žličnike in jih polagamo na pekač. Tega postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, če želimo shraniti žličnike za drugič.
- Medtem sesekljamo luštrek in sir naribamo. V velikem loncu segrejemo vodo, jo solimo, potem pa vanjo previdno polagamo žličnike. Kuhamo jih 10 minut. 6. Preostalo maslo segrejemo, dodamo luštrek in kuhane žličnike. Postrežemo z naribanim sirom.