Sestavine (za 4 osebe):
- 2 žlici surovega masla,
- 1 sesekljana čebula,
- 2 strta stroka česna,
- 1 manjši sesekljan por,
- 2 žlici sesekljanega peteršilja,
- 1 žlica sesekljane bazilike,
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka,
- 3 žlice sesekljane gojene kislice,
- 3 žlice sesekljanih regratovih listov,
- 500 g olupljenega in na koščke narezanega krompirja,
- 1 vejica rožmarina,
- 1 lovorov list,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 1 l jušne osnove ali vode,
- 3 žlice kisle smetane.
Priprava:
- V kozici na maslu popražimo čebulo, česen in por. Primešamo regrat, kislico, peteršilj, baziliko in drobnjak ter jih pražimo 5 minut. Dodamo krompir, rožmarin in lovor, solimo in popramo ter zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Juho kuhamo 30 minut, da se krompir zmehča.
- Ko je juha gotova, odstranimo rožmarin in lovor ter jo s paličnim mešalnikom do gladkega obdelamo. Vmešamo kislo smetano in na šibkem ognju kuhamo še 1 do 2 minuti. Juho naložimo na krožnike in jo posujemo s prihranjenim drobnjakom. Zraven ponudimo popečen kruh.