Zanimivosti

Krompirjeva juha

Zvonka Labernik, Ženska
16. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Postane »zdravilna« juha, če dodamo sveže dišavnice in prvo nežno spomladansko zelenjavo.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlici surovega masla,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 1 manjši sesekljan por,
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljane bazilike,
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka,
  • 3 žlice sesekljane gojene kislice,
  • 3 žlice sesekljanih regratovih listov,
  • 500 g olupljenega in na koščke narezanega krompirja,
  • 1 vejica rožmarina,
  • 1 lovorov list,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 1 l jušne osnove ali vode,
  • 3 žlice kisle smetane.

Priprava:

  1. V kozici na maslu popražimo čebulo, česen in por. Primešamo regrat, kislico, peteršilj, baziliko in drobnjak ter jih pražimo 5 minut. Dodamo krompir, rožmarin in lovor, solimo in popramo ter zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Juho kuhamo 30 minut, da se krompir zmehča.
  2. Ko je juha gotova, odstranimo rožmarin in lovor ter jo s paličnim mešalnikom do gladkega obdelamo. Vmešamo kislo smetano in na šibkem ognju kuhamo še 1 do 2 minuti. Juho naložimo na krožnike in jo posujemo s prihranjenim drobnjakom. Zraven ponudimo popečen kruh.

Estrada