Zanimivosti

Telečja pečenka s krušnim nadevom

Janja Grativa, Maja
29. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko kupujemo meso, prosimo mesarja, naj nam po vsej dolžini naredi žep za nadev.

Sestavine za 10 oseb:

  • 2 kg teletine v kosu (ramenski del)
  • 260 g kruha (4 majhne pletenice)
  • 1/2 šopka drobnjaka
  • 1/2 šopka peteršilja
  • 1 šalotka
  • 60 g masla
  • 100 ml mleka
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 1 žlica masla
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 200 ml suhega belega vina
  • 500 ml čiste goveje juhe
Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Priprava:

  1. Kruh ali, še bolje, pletenke, narežemo na koščke. Zelišča sesekljamo. Šalotko olupimo in sesekljamo ter jo popražimo na 30 g masla. Zalijemo z mlekom, na hitro segrejemo in skupaj z zelišči prelijemo po kruhu. Počakamo 10 minut, da se kruh prepoji, potem dodamo jajce in popramo.
  2. Meso dobro solimo in popramo. Nadev zatlačimo v žep, potem pa odprtino zapremo z zobotrebci ali, še bolje, pečenko prevežemo s kuhinjsko vrvico.
  3. Žlico masla segrejemo v velikem pekaču in pečenko z vseh strani popečemo. Jušno zelenjavo očistimo in na grobo zrežemo. Popečemo jo z mesom, potem pa zalijemo z vinom in juho. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo od 90 do 105 minut.
  4. Pečenko vzamemo iz pečice. Omako precedimo (po želji pretlačimo), segrejemo, solimo, popramo, dodamo preostalo maslo, a nič več ne zavremo.
  5. Pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo z omako.