Sestavine za 10 oseb:
- 2 kg teletine v kosu (ramenski del)
- 260 g kruha (4 majhne pletenice)
- 1/2 šopka drobnjaka
- 1/2 šopka peteršilja
- 1 šalotka
- 60 g masla
- 100 ml mleka
- 1 jajce
- sol, poper
- 1 žlica masla
- 1 šopek jušne zelenjave
- 200 ml suhega belega vina
- 500 ml čiste goveje juhe
Priprava:
- Kruh ali, še bolje, pletenke, narežemo na koščke. Zelišča sesekljamo. Šalotko olupimo in sesekljamo ter jo popražimo na 30 g masla. Zalijemo z mlekom, na hitro segrejemo in skupaj z zelišči prelijemo po kruhu. Počakamo 10 minut, da se kruh prepoji, potem dodamo jajce in popramo.
- Meso dobro solimo in popramo. Nadev zatlačimo v žep, potem pa odprtino zapremo z zobotrebci ali, še bolje, pečenko prevežemo s kuhinjsko vrvico.
- Žlico masla segrejemo v velikem pekaču in pečenko z vseh strani popečemo. Jušno zelenjavo očistimo in na grobo zrežemo. Popečemo jo z mesom, potem pa zalijemo z vinom in juho. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo od 90 do 105 minut.
- Pečenko vzamemo iz pečice. Omako precedimo (po želji pretlačimo), segrejemo, solimo, popramo, dodamo preostalo maslo, a nič več ne zavremo.
- Pečenko narežemo na tanke rezine in ponudimo z omako.