Zanimivosti

Korenčkova torta

Zvonka Labernik, Ženska
29. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Korenček ni uporaben le pripravo juh, omak in zelenjavnih prilog, ampak tudi za pripravo sladic.

Tale torta je pripravljena brez moke, za vezavo in kompaktnost peciva pa smo uporabili jedilni škrob in mandlje.

Sestavine za tortni model premera 24 cm):

  • 200 g zmletih mandljev,
  • 20 g jedilnega škroba,
  • 2 žlički pecilnega praška,
  • ½ žličke sode bikarbone,
  • ½ žličke zmletega cimeta,
  • ¼ žličke zmletega ingverja,
  • 1/3 žličke soli,
  • 6 jajc,
  • 200 g sladkorja,
  • 250 g olupljenega in nastrganega korenčka,
  • sveže iztisnjen sok ½ limone,
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice (neškropljene),

za preliv:

  • 250 g sladkorja v prahu,
  • sveže iztisnjen sok ½ limone,
  • maščoba in moka za model.

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C, namastimo tortni model in ga posujemo z moko.
  2. Zmlete mandlje zmešamo z jedilnim škrobom, pecilnim praškom, sodo bikarbono, cimetom, ingverjem in soljo. Jajca razdelimo na rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo korenček, limonin sok in lupinico in mandljevo mešanico ter premešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in jih narahlo vmešamo v testo. Naložimo ga v model za torto in pečemo 1 uro. Pečeno torto preložimo na rešetko in ohladimo. Za preliv zmešamo sladkor v prahu in limonin sok ter z njim oblijemo torto.