Sestavine za testo:
- 75 g temne čokolade (70 % kakava)
- 100 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 zavoj sladkorja z bourbonsko vaniljo
- 1 ščepec soli
- 100 g jabolčne čežane
- 150 g moke (tip 550)
- 20 g kakava v prahu
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke natrona (sode bikarbone)
Za malinovo kremo:
- 300 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 zavoj vaniljinega sladkorja
- 1 limona
- 10 g rastlinskega sredstva za želiranje Agar (Kotányi)
- 250 ml sojine smetane za stepanje
- 2 zavoja trdilca v prahu za smetano
Priprava:
- Čokolado nalomimo na koščke in jih stopimo nad vodno kopeljo. Maslo kremasto stepemo z obema sladkorjema in soljo. Vmešamo jabolčno čežano.
- Moko zmešamo s kakavom, pecilnim praškom in sodo. Skupaj s stopljeno čokolado dodamo masleni zmesi.
- Kvadraten pekač (stranica 25 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo testo in gladko poravnamo. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah.
- Za nadev maline ukašimo s sladkorjem v prahu, vaniljinim sladkorjem in limoninim sokom. Precedimo, prelijemo v lonček, vmešamo Kotányijevo rastlinsko sredstvo za želiranje Agar in med mešanjem zavremo. Kuhljamo dve minuti. Odstavimo in počakamo, da se ohladi. Smetano stepemo in dodamo malinovi kremi.
- Kremo prelijemo čez pečen kolač in za tri ure postavimo na hladno.