Čemaž si spomladi čim večkrat privoščimo, saj je po dolgi zimi to prva sveža presna »zelenjava«, polna vitaminov in mineralov.
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 kg olupljenega in na koščke narezanega krompirja,
- 1 žlička soli,
- 2 l vode,
- 5 trdo kuhanih jajc,
- 50 g opranih in odcejenih čemaževih listov,
- 2 žlici sesekljanih orehov,
za solatni preliv:
- 2 žlici drobno sesekljanih čemaževih listov,
- 2 žlici olivnega olja,
- 50 ml kisle smetane,
- 1 žlička jabolčnega kisa,
- ¼ žličke zmletega kajenskega popra.
Priprava:
Krompir v osoljeni vodi do mehkega skuhamo. Odcedimo ga, preložimo v skledo in ohladimo. Jajca olupimo in narežemo na kocke, 2 rumenjaka pa pretlačimo z vilicami. Čemaževe liste narežemo na široke rezance. V skledi zmešamo krompir, jajčne kocke in čemaž. Posebej zmešamo pretlačene jajčne rumenjake in sestavine za preliv. Mešanico polijemo po solati, jo premešamo, posujemo z orehi in za 1 uro postavimo v hladilnik.