Zanimivosti

Krompirjeva solata z jajci in čemažem

Zvonka Labernik, Ženska
24. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tale krompirjevo-jajčna solata ni le krepka, nasitna jed, ampak je zaradi čemaža tudi osvežilna.

Čemaž si spomladi čim večkrat privoščimo, saj je po dolgi zimi to prva sveža presna »zelenjava«, polna vitaminov in mineralov.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 kg olupljenega in na koščke narezanega krompirja,
  • 1 žlička soli,
  • 2 l vode,
  • 5 trdo kuhanih jajc,
  • 50 g opranih in odcejenih čemaževih listov,
  • 2 žlici sesekljanih orehov,
Mercator Srcnasoseska_foto Aleksandar Domitrica6

Njena.si

Srčna soseska povezala Slovenijo: 150.000 evrov donacij podeljenih 20 prostovoljnim društvom

za solatni preliv:

  • 2 žlici drobno sesekljanih čemaževih listov,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 50 ml kisle smetane,
  • 1 žlička jabolčnega kisa,
  • ¼ žličke zmletega kajenskega popra.

Priprava:

Krompir v osoljeni vodi do mehkega skuhamo. Odcedimo ga, preložimo v skledo in ohladimo. Jajca olupimo in narežemo na kocke, 2 rumenjaka pa pretlačimo z vilicami. Čemaževe liste narežemo na široke rezance. V skledi zmešamo krompir, jajčne kocke in čemaž. Posebej zmešamo pretlačene jajčne rumenjake in sestavine za preliv. Mešanico polijemo po solati, jo premešamo, posujemo z orehi in za 1 uro postavimo v hladilnik.