Da bo jed krepkejša, jih spečemo na »posteljici« iz prosene kaše in repe. Repa je odlična vrtnina, ki nam v času, ko primanjkuje sveže zelenjave, zagotovi precej vitaminov in mineralov.
Sestavine (za 4 osebe):
1 olupljena in na kockice narezana manjša repa,
1 žlička soli,
- 600 ml goveje juhe,
- 100 g oprane in odcejene prosene kaše,
- 1 žlica svinjske masti,
- 1 drobno sesekljana šalotka,
- 1 strt strok česna,
- ¼ žličke zmletega kajenskega popra,
- za noževo konico muškatnega oreščka,
- 2 žlici skute,
- 2 žlici kisle smetane,
- svinjska mast za modelčke.
Priprava:
- Repo 10 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali pol žličke soli. Odcedimo jo in ohladimo.
- Govejo juho zavremo in v njej 15 minut kuhamo proseno kašo.
- V ponvi segrejemo mast in na njej popražimo šalotko in česen. Primešamo repo in proseno kašo, solimo s preostalo soljo ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Kuhamo še 5 minut, da se okusi prepojijo. Nazadnje vmešamo še skuto in kislo smetano.
- Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo modelčke za narastke. Zmes kaše in repe naložimo v modelčke, jih damo v pečico in pečemo 15 minut.
- V vsak modelček nato previdno ubijemo po eno jajce in v pečici pečemo še 5 minut, da jajca zakrknejo.