Zanimivosti

Pečena jajca s proseno kašo in repo

Zvonka Labernik, Ženska
23. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za večerjo si lahko privoščimo nekoliko drugače pečena jajca – v pečici.

Da bo jed krepkejša, jih spečemo na »posteljici« iz prosene kaše in repe. Repa je odlična vrtnina, ki nam v času, ko primanjkuje sveže zelenjave, zagotovi precej vitaminov in mineralov.

Sestavine (za 4 osebe):

sportne-igre-mladih, plazma-sportne-igre, tekmovanje, sport

Zanimivosti

Začela se je nova sezona Športnih iger mladih

1 olupljena in na kockice narezana manjša repa,

1 žlička soli,

  • 600 ml goveje juhe,
  • 100 g oprane in odcejene prosene kaše,
  • 1 žlica svinjske masti,
  • 1 drobno sesekljana šalotka,
  • 1 strt strok česna,
  • ¼ žličke zmletega kajenskega popra,
  • za noževo konico muškatnega oreščka,
  • 2 žlici skute,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • svinjska mast za modelčke.

Priprava:

  1. Repo 10 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali pol žličke soli. Odcedimo jo in ohladimo.
  2. Govejo juho zavremo in v njej 15 minut kuhamo proseno kašo.
  3. V ponvi segrejemo mast in na njej popražimo šalotko in česen. Primešamo repo in proseno kašo, solimo s preostalo soljo ter začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Kuhamo še 5 minut, da se okusi prepojijo. Nazadnje vmešamo še skuto in kislo smetano.
  4. Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo modelčke za narastke. Zmes kaše in repe naložimo v modelčke, jih damo v pečico in pečemo 15 minut.
  5. V vsak modelček nato previdno ubijemo po eno jajce in v pečici pečemo še 5 minut, da jajca zakrknejo.