Zanimivosti

Usukan ajdov močnik

Zvonka Labernik, Ženska
22. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na to staro slovensko jed smo skoraj že pozabili.

Obstajajo številne sladke in slane različice te jedi, pripravimo pa jo lahko iz pšenične, pirine, ajdove in tudi koruzne moke. Ker je priprava jedi preprosta in hitra, si jo lahko večkrat privoščimo za večerjo.

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Sestavine (za 4 osebe):

  • 150 g ajdove moke,
  • ½ žličke soli,
  • 3 jajca,
  • 1 l mleka,
  • 1 žlica surovega masla,
  • 4 žlice sladkorja,
  • ½ žličke zmletega cimeta.

Priprava:

  1. Moko posolimo, premešamo, nato pa vmešamo jajca. Zmes pregnetemo in s prsti oblikujemo drobne svaljke − usukance. Če je treba, dodamo nekaj vode.
  2. Usukance stresemo v cedilo in presejemo, da odstranimo odvečno moko. V kozici zavremo mleko. Štiri žlice najdrobnejših usukancev damo na stran, preostale pa stresemo v mleko in jih kuhamo 15 minut.
  3. V ponvi raztopimo maslo in na njem 5 minut pražimo prihranjene majhne usukance, da se zlato rjavo zapečejo.
  4. Kuhan močnik razdelimo na krožnike in posujemo s praženim močnikom.
  5. Zmešamo sladkor in cimet, ga posujemo po močniku in jed ponudimo.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost