Obstajajo številne sladke in slane različice te jedi, pripravimo pa jo lahko iz pšenične, pirine, ajdove in tudi koruzne moke. Ker je priprava jedi preprosta in hitra, si jo lahko večkrat privoščimo za večerjo.
Zanimivosti
Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!
Sestavine (za 4 osebe):
- 150 g ajdove moke,
- ½ žličke soli,
- 3 jajca,
- 1 l mleka,
- 1 žlica surovega masla,
- 4 žlice sladkorja,
- ½ žličke zmletega cimeta.
Priprava:
- Moko posolimo, premešamo, nato pa vmešamo jajca. Zmes pregnetemo in s prsti oblikujemo drobne svaljke − usukance. Če je treba, dodamo nekaj vode.
- Usukance stresemo v cedilo in presejemo, da odstranimo odvečno moko. V kozici zavremo mleko. Štiri žlice najdrobnejših usukancev damo na stran, preostale pa stresemo v mleko in jih kuhamo 15 minut.
- V ponvi raztopimo maslo in na njem 5 minut pražimo prihranjene majhne usukance, da se zlato rjavo zapečejo.
- Kuhan močnik razdelimo na krožnike in posujemo s praženim močnikom.
- Zmešamo sladkor in cimet, ga posujemo po močniku in jed ponudimo.