Slastna čokoladna torta brez glutena je narejena brez moke in sladkorja. Tako je primerna za sladkorne bolnike in tiste, ki so alergični na gluten. Potrebujete 310 gramov kvalitetne temne čokolade (s 70 % kakava), 10 jajc in ščepec soli. Pečico segrejte na 250 stopinj Celzija. Čokolado stopite nad soparo in dodajte ščep soli. Medtem ko se čokolada topi, ločite rumenjake od beljakov in rumenjake penasto stepajte, da se njihov volumen potroji. Ko je čokolada stopljena, jo malce ohladite, nato pa jo dodajte rumenjakom in premešajte. Beljake stepite v trd sneg. Tretjino snega dodajte čokoladni zmesi, da se malo zrahlja, nato v zmes vmešajte še preostali sneg. Mešajte nežno, da iz zmesi ne uide preveč zraka, saj bo drugače torta bolj zbita. Zmes nato vlijte v model za torto (s premerom 20 centimetrov), ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pecite osem minut. Torta naj se čez noč hladi.
VEGANSKI ČOKOLADNI MOUSSE
Ste si zaželeli čokolade? Če si boste privoščili temno, ni s tem nič narobe. Poskusite jo tudi v obliki veganskega čokoladnega moussa. Potrebujete 200 gramov temne čokolade (s 85 % kakava), 700 gramov svilnatega tofuja, lupinico limete, solni cvet, žlico temnega ruma, žličko vaniljeve paste in 160 gramov kakovostnega javorjevega sirupa. Čokolado nadrobite na koščke in jo stopite nad soparo. Skozi čisto kuhinjsko krpo dobro ožemite tofu in ga dajte v multipraktik skupaj z lupinico limete, ščepom solnega cveta, rumom, vaniljevo pasto in javorjevim sirupom. Vse skupaj do svilnatega zmeljite (približno dve minuti), nato dodajte stopljeno čokolado in dobro premešajte.
VSEENO NE PRETIRAVAJTE
Čeprav sta sladici zdravi, zmernost vseeno velja!