Pripraviti jih znamo z najrazličnejšimi nadevi in iz raznih vrst moke. Tale različica štrukljev je dobra izbira, saj je zelo okusna, pa še ostanke pečenke bomo porabili.
Sestavine (za 4 osebe):
za testo:
- 300 g bele pšenične moke,
- 4 žlice surovega masla,
- 1 jajce,
- 1 žlico limoninega soka,
- ½ žličke soli,
- 150 ml mlačne vode,
za nadev:
- 1 žlica surovega masla,
- ½ majhnega sesekljanega pora,
- 2 strta stroka česna,
- 100 g olupljenega in nastrganega korenčka,
- 100 g olupljene in nastrgane zimske buče (na primer hokaido ali muškatne),
- 50 g olupljenega in nastrganega pastinaka,
- 2 sesekljana listka bazilike,
- 250 g kuhane prosene kaše,
- 150 g drobno sesekljane svinjske pečenke,
- 1 jajce,
- 50 ml kisle smetane,
- 1 žlička soli,
- ¼ žličke paprike v prahu,
- ¼ žličke zmletega črnega popra.
Priprava:
Iz sestavin za testo ugnetemo mehko, voljno testo. Pol žlice razpuščenega masla prihranimo in z njim premažemo testo. Pokrijemo ga in pustimo počivati 1 uro. Testo na tanko razvaljamo in ga premažemo s preostalim raztopljenim maslom. Namažemo ga z nadevom in zvijemo, nato pa zavijemo v vlažno krpo. Položimo ga v krop in kuhamo 35 minut. V ponvi razpustimo surovo maslo, dodamo por in česen ter ju popražimo. Primešamo korenček, bučo, pastinak in baziliko ter jih pražimo od 5 do 10 minut. Zelenjavo nekoliko ohladimo, nato pa ji primešamo preostale sestavine za nadev. Razvaljamo testo in ga premažemo s prihranjenim maslom. Namažemo ga z nadevom in zvijemo. Štrukelj zavijemo v vlažen prtič in v kropu kuhamo od 30 do 35 minut. Kuhan štrukelj razrežemo na rezine, jih prelijemo s kakšno omako ali popraženimi krušnimi drobtinami.