Zanimivosti

Štruklji s svinjino, proseno kašo in korenovkami

Zvonka Labernik, Ženska
11. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri pripravi štrukljev smo zelo ustvarjalni.

Pripraviti jih znamo z najrazličnejšimi nadevi in iz raznih vrst moke. Tale različica štrukljev je dobra izbira, saj je zelo okusna, pa še ostanke pečenke bomo porabili.

Sestavine (za 4 osebe):

za testo:

  • 300 g bele pšenične moke,
  • 4 žlice surovega masla,
  • 1 jajce,
  • 1 žlico limoninega soka,
  • ½ žličke soli,
  • 150 ml mlačne vode,

za nadev:

  • 1 žlica surovega masla,
  • ½ majhnega sesekljanega pora,
  • 2 strta stroka česna,
  • 100 g olupljenega in nastrganega korenčka,
  • 100 g olupljene in nastrgane zimske buče (na primer hokaido ali muškatne),
  • 50 g olupljenega in nastrganega pastinaka,
  • 2 sesekljana listka bazilike,
  • 250 g kuhane prosene kaše,
  • 150 g drobno sesekljane svinjske pečenke,
  • 1 jajce,
  • 50 ml kisle smetane,
  • 1 žlička soli,
  • ¼ žličke paprike v prahu,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra.

Priprava:

Iz sestavin za testo ugnetemo mehko, voljno testo. Pol žlice razpuščenega masla prihranimo in z njim premažemo testo. Pokrijemo ga in pustimo počivati 1 uro. Testo na tanko razvaljamo in ga premažemo s preostalim raztopljenim maslom. Namažemo ga z nadevom in zvijemo, nato pa zavijemo v vlažno krpo. Položimo ga v krop in kuhamo 35 minut. V ponvi razpustimo surovo maslo, dodamo por in česen ter ju popražimo. Primešamo korenček, bučo, pastinak in baziliko ter jih pražimo od 5 do 10 minut. Zelenjavo nekoliko ohladimo, nato pa ji primešamo preostale sestavine za nadev. Razvaljamo testo in ga premažemo s prihranjenim maslom. Namažemo ga z nadevom in zvijemo. Štrukelj zavijemo v vlažen prtič in v kropu kuhamo od 30 do 35 minut. Kuhan štrukelj razrežemo na rezine, jih prelijemo s kakšno omako ali popraženimi krušnimi drobtinami.