Zanimivosti

Dušena gomoljna zelena s kolerabo

Zvonka Labernik, Ženska
10. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Presna gomoljna zelena ima zelo močan in aromatičen vonj in okus.

S kuhanjem se precej omilita. Če pa zeleni dodamo še začimbe in kolerabo ali kako drugo korenovko, se okus še bolj spremeni.

Sestavine (za približno 12 vetrnic):

  • 2 olupljena in na palčke narezana gomolja zelene (približno 700 g),
  • 1 olupljena in na kocke narezana manjša rumena koleraba (približno 200 g),
  • 2 žlici prečiščenega masla,
  • 1 sesekljana čebula,
  • 2 strta stroka česna,
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 lovorov list,
  • 1 žlička kopra,
  • ¾ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 500 ml mesne ali zelenjavne jušne osnove.

Priprava:

Zeleno in kolerabo stresemo v krop in kuhamo 10 minut, nato ju odcedimo.

V ponvi razpustimo maslo ter na njem popražimo čebulo, česen in polovico peteršilja. Dodamo odcejeni zeleno in kolerabo, lovorov list, koper, solimo in popramo ter pražimo 5 minut. Nato zalijemo z juho in dušimo 20 minut.

V gotovo jed vmešamo prihranjeni peteršilj in jo takoj ponudimo.