Zanimivosti

Perfektna bolonjska omaka

Alan Kavčič, Avenija
26. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz treh vrst mesa À la Gennaro

Klasična jed, ki izhaja iz italijanske dežele Emilija - Romanja, je osvojila ves svet, toda recept po besedah Gennara nevešči kuharji pogosto napačno razumejo in jed potem slabo pripravijo – pa naj bo dodanega preveč paradižnika, jed premalo kuhana ali postrežena s špageti, saj kljub svoji vsesvetovni popularnosti sami Italijani »bolonjskih špagetov« ne jedo! Zaradi vsesplošne zmede je bolonjska kuharska akademija leta 1982 izdala uraden recept, in kar sledi, je slavna Gennarova različica. V njej čaščeni televizijski kuhar paradižnikovo mezgo razredči z jušno osnovo, kar naredi omako posebno bogatega okusa. Gosta različica bi seveda takoj odpadla s tankega špageta, zato jo postrežemo s tagliatellami. Omaka se kuha počasi, najmanj dve uri na nižji temperaturi, da je rezultat res najboljši okus. Seveda pa lahko vmes v kuhinji postorite marsikaj drugega. Med poznavalci velja, da jo je vedno vredno narediti več ter jo zamrzniti in uporabiti pozneje, ko na primer pripravljate lazanjo.

Sestavine (za 4 porcije)

  • 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 130 g mlete govedine
  • 130 g mlete teletine
  • 130 g mlete svinjine
  • 1 čebula, na drobno sesekljana
  • 1 steblo zelene, na drobno sesekljano
  • 1 korenček, na drobno sesekljan
  • 2 žlici dvojno koncentrirane paradižnikove mezge
  • jušna osnova
  • rožmarin in lovor
  • rdeče vino
  • sol, poper
  • 400 g tagliatell

Priprava

V kozici segrejte olivno olje in maslo, dodajte meso – najprej svinjino, nato teletino in zatem govedino – in ga dobro zapecite. Prilijte vino in pokuhajte, solite in poprajte ter dodajte korenje, čebulo in zeleno ter nato še vejico rožmarina in nekaj lovorovih listov. Paradižnikovo mezgo razredčite z nekoliko jušne osnove in dodajte v kozico. Znižajte temperaturo, kozico pokrijte in počasi kuhajte dobro uro ter vsake toliko dodajte jušno osnovo. Postrezite s tagliatellami.

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov