Jure Tomič iz brežiške Ošterije Debeluh je zmagal kar na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin na prestižni Akademiji Barilla. Ni se odrekel italijanski tradiciji in strasti, a je svoj recept ob tem začinil z lokalnim okusom, inovativnostjo in modernostjo.
Testenine so ena tistih čarobnih jedi, ki so lahko preproste ali zapletene – kot se pač sami odločite. Že po obliki obstaja nešteto možnih vrst, med katerimi lahko izbiramo, naravnost neverjetna pa je tudi njihova vsestranskost. Obožujemo jih, ker so po večini hitre za pripravo in se dobro dopolnjujejo z najrazličnejšimi sestavinami. Prva izmed svetovnih kulinarik, s katero povezujemo testenine, je seveda Italija. Tam je pasta običajno narejena iz pšenične moke in vode pa tudi jajc, naprodaj pa je več kot 300 različnih vrst testenin. Vsaka izmed oblik ima svojo zgodbo, ki je po navadi vezana na kraj izvora. Oblika tudi določa, s kakšno omako jo je najbolje postreči. Tanke izvedbe, kot so na primer špageti, so še posebno okusne z redkejšimi omakami, cevaste oblike pa so – tako kot testenine z globokimi vdolbinami – primernejše za gostejše omake.
Čeprav so sušene testenine zelo priročne, zadnje čase kuhinjo spet osvajajo sveže. Pri tem pa velja, da jih dandanes ročno ne pripravljajo več le avtentične restavracije, italijanske none ali res veliki gurmani, temveč si je v zadnjih letih vse več gospodinjstev omislilo strojček za valjanje in rezanje testenin, njihova priprava pa je lahko priljubljeno družabno družinsko ali prijateljsko doživetje. Za pripravo jajčnih testenine potrebujete le tri ključne sestavine – moko, jajca in sol –, le da se količine lahko razlikujejo; nekateri kuharji uporabljajo več rumenjakov, drugi dodajajo olivno olje.
Sveže jajčne testenine
Sestavine:
- 500 g moke
- 1 ščepec soli
- 6 rumenjakov, rahlo razžvrkljanih
- 4 jajca, rahlo razžvrkljana
- 25 ml olivnega olja
Moko presejte in jo stresite na veliko čisto delovno površino, da ustvarite kupček. Solite. Na sredini naredite vdolbinico, vanjo vlijte rumenjake in jajca ter počasi zamesite testo. Po petih do desetih minutah bo postalo gladko in elastično. Oblikujte ga v hlebce, zavijte v folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj dobro uro. Nato testo narežite na manjše dele (tako bo z njimi lažje delati) in ga pomokajte. Kos sploščite med dlanmi, da doseže debelino kovanca, nato pa testo vstavite v stroj za testenine na najdebelejši nastavitvi. Valjajte ga še nekajkrat skozi napravo, dokler ne bo gladko. Ko imate gladko testo, postopoma zmanjšujte debelino, testo pa vsakič dvakrat razvaljajte in na koncu narežite.