Zanimivosti

Gratinirana zelenjava

Maja Poljšak, Maja
17. 1. 2017, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sestavine za 4 osebe :

  • 450 g zamrznjenega brokolija
  • 200 g zamrznjenega mini korenčka (ali narezanega)
  • 200 g zamrznjene narezane bučke (ali 1 sveža)
  • 1 večji por
  • 40 g masla
  • 2 žlici moke
  • 400 ml mleka
  • sol in poper
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 40 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. V večji posodi zavremo dva litra vode. Solimo, dodamo brokoli in korenček ter kuhamo toliko časa, da se zelenjava skuha. Proti koncu kuhanja dodamo še bučko in na koleščke narezan por. Kuhano zelenjavo odcedimo in pustimo, da se malo ohladi.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pekač namažemo z maslom. Za bešamelno omako v kozici stopimo maslo, dodamo moko, mešamo in popražimo, da se moka stopi, nato prilijemo mleko. Mešamo in kuhamo toliko časa, da se omaka začne gostiti, nato kozico odstavimo, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.
  3. Zelenjavo stresemo v pekač, potresemo jo z žlico parmezana, prelijemo z bešamelno omako in potresemo s preostalim parmezanom. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut. Postrežemo k pečenemu ali kuhanemu mesu.