Zanimivosti

Dišeče in prijetno kar doma: arome iz olj

mo
6. 3. 2016, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Aromaterapija je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi, znane kot eterična olja, in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje. Lahko jo izvajamo kar doma, zato je seveda vse bolj priljubljena.

dreamstime
Številka 15 minut namakanja v kadi, ki ste ji dodali kapljice aromatičnega olja, vas bo prerodilo.

Aromaterapija je drugače splošen pojem, ki se nanaša na vse običaje, pri katerih uporabljajo eterična olja, včasih v kombinaciji z ostalimi alternativnimi metodami ali duhovnim verovanjem. Najbolj pogosta je uporaba eteričnih olj pri inhaliranju, masaži ali drugi topikalni uporabi.

Jelkino, sivkino, limonino, pepermintovo, rožmarinovo olje in olje čajevca spadajo v paket šestih najosnovnejših olj. Zaradi njihove močne koncentracije pa se morate omejiti le na zunanjo uporabo.

RAZLIČNE KOPELI

Za kopel dodajte pet do 10 kapljic v kad, polno tople vode. V taki kopeli morate ostati najmanj 15 minut, da boste začutili zdravilne učinke. Pozorni bodite pri nekaterih citrusovih oljih, ker lahko razdražijo občutljivo kožo in je zato bolje, da jih za kopel ne uporabite.

Za obrazno kopel dodajte 10 kapljic olja litru vode in dobili boste osvežilno in pomlajevalno obrazno masko. Če imate občutljivo kožo, pred uporabo obrazne maske preverite občutljivost na eterična olja tako, da si tekočino razpršite po zapestju in počakate pol ure. Izogibajte se citrusovim oljem, ker dražijo kožo.

dreamstime
Za osvežitev oblačil dodajte 20 kapljic pri izplakovanju perila.

Kopel za noge po napornem dnevu se še kako prileže! Napolnite manjšo kad s toplo vodo in dodajte pet kapljic svojega najljubšega olja. Namočite noge v kad, sprostite se in 10 minut uživajte. Po končani kopeli si zdrgnite noge s suho brisačo.

Zeliščna parna kopel bo pripravljena, če boste pet kapljic olja dodali dvema skodelicama tople vode. Čez glavo si ogrnite brisačo in vdihavajte dišečo paro približno tri do pet minut. Takšna kopel je odlična za dihala, sprostitev in lepotilno deluje na kožo. Primerna je tako za starejše kot tudi za otroke.

Po napornem dnevu se kopel za noge prileže bolj kot večerja.

PRIJETNO IN ZDRAVO

Olja lahko uporabite tudi za inhalant. Odprite stekleničko z oljem in globoko vdihnite. Pepermintovo olje vas bo odlično poživilo.

Masaža z desetimi kapljicami eteričnega olja, ki mu dodamo 250 mililitrov osnovnega masažnega olja, bo še bolj učinkovita. V ta namen je odlično predvsem hladno stisnjeno mandljevo olje. Sprošča mišice in živce.

Če boste dodali 10 do 20 kapljic eteričnega olja litru vode, boste dobili imeniten osvežilec zraka. Razpršite ga v zrak in še dodatno po kotih v prostoru. Če količino olja v tej mešanici podvojite, dobite naravno dezinfekcijsko sredstvo za denimo igrače in telefon.

Deodorant za čevlje pripravite tako, da pet kapljic svojega priljubljenega vonja (primerna sta limonino in sivkino olje) nakapate na košček blaga in ga položite v čevelj. Podobno lahko odišavite omare z oblekami.  dreamstime



Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste