Zanimivosti

Najboljše omake za krompir

Sonči Nered-Čebešek
14. 1. 2016, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Krompir tekne tudi kot samostojna jed. Vendar ne samo olupljen ali v olupku skuhan v vodi ali na pari, olupljen in cel ali zrezan pečen na masti ali maslu v pečici … Krono okusa krompirju kot samostojni jedi dajejo dajejo fine ter ravno prav začinjene in pisane omake.

svet24
Če so naše omake postrežene še v ličnih posodicah, je obrok že vnaprej obsojen na uspeh.

Krompir je pri nas hrana, ki ne manjka v nobeni shrambi in na nobeni mizi. Od poznega poletja, ko se ga je izkopavalo, je minilo že kar nekaj časa, a to ni razlog, da ne bi ves čas imeli napetega. Če ga kupujemo sproti, je v trgovinah tako ali tako pravilno skladiščen, doma pa zanj poskrbimo sami. Krompir za ozimnico počaka dlje, če ga hranimo v hladnem, temnem, suhem in zračnem prostoru. Če manjše količine krompirja hranimo v hladilniku, pa poskrbimo, da bo čim bolje zavit v papir in še v vrečki.

Sirova omaka

svet24
Sirova omaka

Z vilicami zdrobimo 250 gramov mehkega sira s plemenito plesnijo in zmešamo s 150 grami kisle smetane. Šalotko, še bolje pa mlado zeleno čebulo, kumaro in morda malce drobnjaka narežemo na drobne koščke, vmešamo v sir s smetano, solimo, popramo in dodamo žličko sladke mlete paprike. Če smo ljubitelji pikantnega, sladki mleti papriki dodajmo še ščepec pekoče.

Paradižnikova omaka

svet24
Paradižnikova omaka

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Narežemo in drobno nasekljamo 300 gramov paradižnika. Do gladkega zmešamo 250 gramov skute in dve žlici kisle smetane. Vmešamo paradižnik, dve žlici nasekljanega drobnjaka in začinimo s soljo in poprom. Če smo bolj občutljive sorte, paradižnik pred sekljanjem seveda olupimo.

Omaka z olivami

svet24
Omaka z olivami

Zdrobimo strok česna, dodamo 100 gramov zmletih mandljev, žlico belega vinskega kisa, 80 mililitrov olivnega olja in dve žlici sesekljanega peteršilja. Začinimo s soljo in poprom. Če nam je česen posebno ljub, ga nikar ne drobimo, temveč le sesekljajmo.

Ste vedeli?

Klasičen krompirjev pire lahko spremenite v pravo poslastico, če mu dodate eno od naslednjih sestavin: gorgonzolo, naribano jabolko, nasekljan peteršilj, gorčico, pesto ali česen.

Vodo, v kateri se je kuhal krompir, ne zavrzite. Uporabite jo za omake, saj je v njej veliko vitaminov in mineralov.

Krompir kuhajte z olupki vred, saj bo tako ohranil večino vitaminov.