Krompir je pri nas hrana, ki ne manjka v nobeni shrambi in na nobeni mizi. Od poznega poletja, ko se ga je izkopavalo, je minilo že kar nekaj časa, a to ni razlog, da ne bi ves čas imeli napetega. Če ga kupujemo sproti, je v trgovinah tako ali tako pravilno skladiščen, doma pa zanj poskrbimo sami. Krompir za ozimnico počaka dlje, če ga hranimo v hladnem, temnem, suhem in zračnem prostoru. Če manjše količine krompirja hranimo v hladilniku, pa poskrbimo, da bo čim bolje zavit v papir in še v vrečki.
Sirova omaka
Z vilicami zdrobimo 250 gramov mehkega sira s plemenito plesnijo in zmešamo s 150 grami kisle smetane. Šalotko, še bolje pa mlado zeleno čebulo, kumaro in morda malce drobnjaka narežemo na drobne koščke, vmešamo v sir s smetano, solimo, popramo in dodamo žličko sladke mlete paprike. Če smo ljubitelji pikantnega, sladki mleti papriki dodajmo še ščepec pekoče.
Paradižnikova omaka
Narežemo in drobno nasekljamo 300 gramov paradižnika. Do gladkega zmešamo 250 gramov skute in dve žlici kisle smetane. Vmešamo paradižnik, dve žlici nasekljanega drobnjaka in začinimo s soljo in poprom. Če smo bolj občutljive sorte, paradižnik pred sekljanjem seveda olupimo.
Omaka z olivami
Zdrobimo strok česna, dodamo 100 gramov zmletih mandljev, žlico belega vinskega kisa, 80 mililitrov olivnega olja in dve žlici sesekljanega peteršilja. Začinimo s soljo in poprom. Če nam je česen posebno ljub, ga nikar ne drobimo, temveč le sesekljajmo.
Ste vedeli?
Klasičen krompirjev pire lahko spremenite v pravo poslastico, če mu dodate eno od naslednjih sestavin: gorgonzolo, naribano jabolko, nasekljan peteršilj, gorčico, pesto ali česen.
Vodo, v kateri se je kuhal krompir, ne zavrzite. Uporabite jo za omake, saj je v njej veliko vitaminov in mineralov.
Krompir kuhajte z olupki vred, saj bo tako ohranil večino vitaminov.